Περιβάλλον

09/03/2023 - 10:50

«Ηλιοτρόπιο Λέσβου», η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα του νησιού μας είναι γεγονός!

Το «Ηλιοτρόπιο Λέσβου» η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα του νησιού μας είναι γεγονός! Ιδρύθηκε στις 21/12/2022 από ενεργούς/ες πολίτες και συνεταιριστικά εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με στόχο να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία, τη συμμετοχή, δηλαδή, των πολιτών στην παραγωγή της ενέργειας που χρησιμοποιούν, και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή της ανεπαρκούς πρόσβασης των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ενέργειας λόγω του υψηλού τους κόστους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2019, που δημοσιεύτηκαν στο  Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί την τρίτη περιφέρεια της χώρας με τη μεγαλύτερη ένταση της ενεργειακής φτώχειας. Ωστόσο, ο στρατηγικός σχεδιασμός των τοπικών ΟΤΑ δεν προβλέπει ακόμη δράσεις για την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Έτσι, η Ενεργειακή Κοινότητα «Ηλιοτρόπιο Λέσβου» ανέλαβε δράση και, απευθυνόμενη στα υποψήφια νέα μέλη της, πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη την πρώτη της ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Ηλιοτρόπιο Λέσβου: η Ενέργεια στα χέρια των πολιτών της Λέσβου»,  όπου παρουσίασε τον σκοπό και τις αρχές της και ανέπτυξε τα έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα οποία δρομολογεί, καθώς και το πρόγραμμα άμβλυνσης της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων νοικοκυριών της τοπικής μας κοινωνίας που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με τους/ις συνεργάτες/ιδες μας συμβούλους της Κοιν.σ.επ Electra Energy, που ανέλυσαν διεξοδικά την αναγκαιότητα της στροφής των πολιτών προς το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη, δημοκρατική πράσινη ενεργειακή μετάβαση.    

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ενεργειακής Κοινότητας «Ηλιοτρόπιο Λέσβου» απευθυνθείτε στο email: iliotropio.lesvos@encomm.gr.

Μοιράσου το άρθρο!