Περιβάλλον

06/09/2023 - 09:30

Ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή

LIFE-IP AdaptInGR – Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή»

ΔΕΗ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:30-15:00.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη (Κουντουριώτου 1, Μυτιλήνη), ενώ παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα online παρακολούθησης. Για την συμμετοχή σας, απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή, μέσω της ακόλουθης φόρμας:

https://forms.gle/ZX6xQZ6GdAhFJyrU9

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του άρθρου

Πρόκειται για την 6η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR και επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ευάλωτοι θεματικοί τομείς, τρόποι για καλύτερη προσαρμογή).

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, και να συμβάλλουν στην προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Περιφέρεια.

Η 1η Ενότητα της Ημερίδας θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες ή κλιματικά τρωτούς τομείς:

  • Υδατικά συστήματα,
  • Παράκτιες περιοχές,
  • Τουρισμός,
  • Γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία - βιοποικιλότητα,
  • Ενέργεια,
  • Υγεία,
  • Πολιτιστική κληρονομιά,
  • Πολιτική Προστασία.

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας “Διαδρομές Νερού στην Αμοργό» της Έφης Λατσούδη (2010, 22 λεπτά). Πρόκειται για μια καταγραφή της παραδοσιακής σχέσης των κατοίκων με τους υδατικούς πόρους του νησιού τους και τη διαχείρισή τους, στα πλαίσια της ομώνυμης Δράσης του Προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την περίοδο 2009- 2011. Η ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής προσφέροντας μνήμες της παραδοσιακής, εμπειρικής διαχείρισης του νερού που τείνει να ξεχαστεί, αλλά και τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον. Θα προηγηθεί συζήτηση.

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: AdaptiveGreece.InfoDays@gmail.com

Η Ημερίδα ανήκει στις Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις του έργου LIFE-IP AdaptInGR, και πραγματοποιείται σε συνέχεια του Τριήμερου Επιμορφωτικού Περιφερειακού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, το διάστημα 5 – 7 Ιουλίου 2023, με παράλληλη φυσική παρουσία σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Η τριήμερη εκδήλωση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, τόσο από πλευράς αριθμός συμμετεχόντων, όσο και από την απήχηση της, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση που ακολούθησε, σχετικά με την βελτίωση του επιπέδου γνώσεις σε θέματα που παρουσιάστηκαν και ειδικότερα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη διαθεσιμότητα και τη χρήση κλιματικών προβολών. Στόχος της εκδήλωσης του κάθε σεμιναρίου είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας.

Λίγα λόγια για το έργο LIFE IP-AdaptInGR

Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.adaptivegreece.gr), συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. To έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως οι περιφερειακές εκδηλώσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Agenda_Ημερίδα ΠΒΑ_v7 - Τελικό.pdf 832.84 KB

Μοιράσου το άρθρο!