Περιβάλλον

28/12/2022 - 18:10

Το κόκκινο σκαθάρι σαρώνει - Σε κίνδυνο το Φοινικόδασος της Παναγιούδας - Επιτέλους κάντε κάτι!

Εξαιρετικώς κατεπείγουσα αναφορά

Aναφορά από τον γνωστό δικηγόρο και δημότη Παναγιούδας κ. Νικόλαο Χωριατέλλη προς τον αρμόδιο Aντιδήμαρχο Περιβάλλοντος  του Δήμου Μυτιλήνης κ. Κουνέλλη Κωνσταντίνο  και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης μαζί με πρόσφατο κείμενο διαμαρτυρίας πολιτών με 184 υπογραφές κατατέθηκε με θέμα το γνωστό πρόβλημα με το κόκκινο σκαθάρι. Η αναφορά μαζί με φωτογραφικό υλικό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την αντιμετώπιση της απειλής από το κόκκινο σκαθάρι. 

 Μεταξύ άλλων αναφέρονται: 

"Κύριε Αντιδήμαρχε,

Με την από αλλεπάλληλες κατεπείγουσες αναφορές, έγγραφα, δραματικές παρεμβάσεις και διαβήματα μου προς κάθε κατεύθυνση, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι εάν δεν ληφθούν επισταμένα έκτακτα μέτρα ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ με εξαφάνιση το Φοινικοδάσος της Παναγιούδας.

Με την από 27 Οκτωβρίου 2021 έγγραφη αναφορά μου ζήτησα μάλιστα την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εκτός ημερησίας διατάξεως, αλλά ΜΑΤΑΙΑ. Το θέμα τέθηκε ακροθιγώς στο πλαίσιο ερώτησης και απαντήθηκε εντός λεπτών, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΕΚΤΟΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΗΛΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΑΥΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ"

 

Και συνεχίζει:

"Εξ΄όσων γνωρίζω (και κατοικώ εκεί), ο τελευταίος ψεκασμός ήταν πριν από μήνες, ενώ χρειάστηκε να μεσολαβήσει το από 22 Δεκεμβρίου 2022 δημοσίευμα στα Νέα της Λέσβου με τίτλο «Αποχαιρέτα Μυτιλήνη το Φοινικόδασος που χάνεις» και αντίστοιχο ρεπορτάζ του AEOLOS TV, ώστε να έρθουν εργάτες για να καθαρίσουν τα κλαδιά και φύλλα του φοινικοδάσους, τα οποία ήταν διάτρητα από το σκαθάρι (ήρθαν ακριβώς την επομένη των δημοσιευμάτων!).

Σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Καλαμιάρη, υπάρχουν συστοιχίες φοινικόδεντρων με εκτεταμένη προσβολή, όλα σε πολύ μικρή απόσταση δεκάδων μέτρων από το φοινικοδάσος."

 

 Οι ευθύνες των κατόχων και οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών

Ενδιαφέρον σημείο της αναφοράς αποτελεί το σημείο όπου καταγράφονται οι ευθύνες των κατόχων φοίνικα και οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών.  Ο κ. Χωριατέλλης αναφέρει: 

"Όλα τα προσβεβλημένα φυτά κόβονται από τη βάση τους με ευθύνη των κατόχων τους, τεμαχίζονται και στη συνέχεια απομακρύνονται σε εγκεκριμένο χώρο για ταφή ή κάψιμο. Η μεταφορά διενεργείται υποχρεωτικά μέσα σε δίχτυ διαμέτρου οπής ≤ 1mm και σε κλειστούς περιέκτες.

Παράλληλα γίνεται χρήση εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια και στη θέση κοπής του φυτού και γύρω από τη θέση κοπής, με σκοπό τη θανάτωση όλων των ατόμων Rhynchophorus ferrugineus.

Όλες οι προβλεπόμενες εργασίες γίνονται από συνεργεία που έχουν εκπαιδευτεί και εγκριθεί από Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την Ανάληψη Εργασιών που αναφέρονται στην πρόληψη της εισαγωγής και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Rhynchophorus ferrugineus.

Η προστασία των προσβεβλημένων φοινίκων είναι υποχρεωτική για τον κάτοχο κάθε φοίνικα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του, το δημόσιο ή ιδιωτικό καθεστώς του ή το άτομο ή την οντότητα που έχει ευθύνη γι’ αυτό, και επιβάλλεται από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2007/365/ΕΚ όπως ισχύει σήμερα και από τις Ελληνικές Οδηγίες εναρμόνισής της.

Οι κάτοχοι προσβεβλημένων φοινίκων οφείλουν με ευθύνη τους να ακολουθήσουν μέτρα προστασίας ή να τα απομακρύνουν με ασφαλή τρόπο και ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

Η μη λήψη των μέτρων ή των όσων ορίζουν οι Φυτοϋγειονομικές Διατάξεις επισείει επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων από τον Φυτοϋγειονομικό Ελεγκτή σύμφωνα με το Ν2538/97 άρθρο 34 («Διοικητικές κυρώσεις») και άρθρο 35 («Ποινικές κυρώσεις»), όπως ισχύουν σήμερα.

ρρ

Περαιτέρω, κατ΄αρ.6 Ν 2147/1952 προβλέπεται ότι οι αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες, ως εντεταλμένες του νόμου δύνανται να εισέρχονται ελευθέρως σε ιδιωτικές εγκατάστασεις για την εκτέλεση των υπό του ανωτέρω Νόμου ή των εκτελεστικών αυτού  διατάξεων  οριζομένων  μέτρων  και  να λαμβάνουν  δείγματα  των προσβεβλημένων μεμολυσμένων  ή  υπόπτων  προσβολής  ή  μολύνσεως, φυτών,  επικαλούμενοι  εν  ανάγκη  τη  συνδρομή  των  δημοτικών  και αστυνομικών Αρχών, οι οποίες οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους απροφάσιστα.

Τα ευπαθή φυτά (με την ευθύνη των κατόχων τους και την επίβλεψη της αρμόδιας Υπηρεσίας φυτουγειονομικού ελέγχου), προβλέπεται υποχρεώση να κόβονται από τη βάση τους και μεταφέρονται μέσα σε δίχτυ διαμέτρου οπής μικρότερο ή ίσο του 1mm και στη συνέχεια γίνεται η ταφή τους σε ορισμένους χώρους σε βάθος μεγαλύτερο ή ίσο των 2 μέτρων."

 

Ο μεγάλος κίνδυνος για το Φοινικόδασος στην Παναγιούδα και... η ανεπάρκεια

"Όλοι ο φοίνικες και άλλοι πολλοί στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου του φοινικοδάσους, που έχουν προσβληθεί και καταστραφεί πλήρως από το σκαθάρι, ματαίως αναμένουν επί μήνες να επιληφθεί ο Δήμος ή άλλη αρμόδια αρχή, αποτελώντας εστίες ανυπολόγιστης διασποράς της μάστιγας και έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Κατ΄επανάληψη, παρέθεσα με κάθε τρόπο τους κινδύνους και την ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, ιδίως στο Φοινικοδάσος του Καλαμιάρη.Ιδίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες, που η διασπορά στην Παναγιούδα βαίνει ανεξέλεγκτη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αλλά και η Τοπική Κοινότητα, είναι λίαν επιεικώς ΑΠΟΝΤΕΣ και ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ότι απαιτείται,

  • ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ:

Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΚΑΛΩ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ.

Καθιστώ δε τη Δημοτική Αρχή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης & υμάς προσωπικά και επιτελικά υπευθύνους για την επαπειλούμενη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Μην αναζητήσετε την παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία αυτή, δεχθείτε ότι ως δημότης του τόπου τούτου, αισθάνομαι βαθιά πικρία για τα ανωτέρω, καθώς για την εκκωφαντική αδιαφορία και ευθαρσώς επιφυλάσσομαι να επιδιώξω τον έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων κάθε αρμοδίου, ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου & πάσης αρχής.

Εκτός των άλλων, επιφυλάσσομαι να ζητήσω την νόμιμη διερεύνηση του τρόπου και τόπου ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ των ήδη κατεστραμμένων φοινικοδένδρων που κόβονται και των λοιπών φυτικών παραπροϊόντων και απορριμμάτων."

 

Και η αναφορά καταλήγει: 

1. Να θέσετε το θέμα ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

2. Άλλως και πιθανολογώντας ότι και πάλι δεν θα το πράξετε, ΚΑΛΩ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 28-12-2022.

3. Να λάβετε ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ εξαιρετική διαδικασία του αρ.32 παρ.2 (γ) και 32Α του Ν. 4412/2016, άλλως με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένους ιδιώτες, όλα τα διατιθέμενα ΕΚΤΑΚΤΑ μέτρα για τη ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΥΣ.

4. Να προβείτε αυτοπροσώπως σε άμεση ΑΥΤΟΨΙΑ στο Φοινικοδάσος και ευρύτερα στις ανωτέρω εικονιζόμενες περιοχές, για να αντικρύσετε με τα μάτια σας το μέγεθος της καταστροφής.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ για τις ΑΚΡΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ενέργειες σας για το θέμα αυτό και παραμένω είτε στη διάθεση σας, είτε απέναντι σας.

Παναγιούδα, 27 Δεκεμβρίου 2022

Με τιμή

Νικόλαος Χωριατέλλης

Δικηγόρος και δημότης

κάτοικος Παναγιούδας

 

Μοιράσου το άρθρο!