Περιβάλλον

29/01/2022 - 16:26

Με τυρόγαλο ο ποταμός Βούλγαρης στη Λέσβο - Ακούει κανείς;

Το πρόβλημα με το τυρόγαλο και την μόλυνση του ποταμού Βούλγαρη, δεν φαίνεται να τελειώνει. Μια ιστορία που έχει ρίζες από το '10, κατέληξε σε μηνυτήριες αναφορές, στις δικαστικές αίθουσες, σε επιβολή προστίμων κλπ. Νέα καταγγελία από τον Αδάμ Καρέκο, για το ίδιο θέμα. Στην αναφορά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραθέτοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα θολά νερά του ποταμού, τονίζει:

«Μόλυνση περιβάλλοντος! Πάλι μολύνουν τον ποταμό Βούλγαρη! Μυαλό δεν βάζουν. Σημερινές φωτογραφίες περιοχή Σκαλοχωρίου. Ζητώ την άμεση παρέμβαση: α) της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, β) της αρμόδιας Δ/νσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου και γ) της Αστυνομίας Καλλονής».

Ένα χρονίζον πρόβλημα χωρίς τέλος, που συνεχίζει να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τουλάχιστον δεν επιχειρείται συνάντηση με την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος».

«Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Λάρισας και ειδικά στην Ελασσόνα, την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα» συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουρέτας.

 

απο την εφημερίδα Δημοκράτης 

Μοιράσου το άρθρο!