Περιβάλλον

24/09/2020 - 19:50

Μερομήνια 2020 – 2021. Αναλυτική πρακτική πρόβλεψη καιρού για όλο το έτος.

Απο τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΘ. ΚΥΡΙΑΖΗ για το Lesvosnews.net

 

Τα μερομήνια είναι ένας πρακτικός-λαικός τρόπος πρόβλεψης του καιρού που θα έχουμε το επόμενο 12μηνο. Στηρίζονται στη βάση της παρατήρησης διαφόρων καιρικών φαινομένων(άνεμος,υγρασία,σύννεφα και κίνηση αυτών,μουντάδα κ.α.) κατά το διάστημα της καταγραφής αυτών, που γίνεται τις 12 πρώτες μέρες του όγδοου φεγγαριού  (Αυγούστου) επειδή αυτός ο μήνας θεωρείτε η αρχή του χειμώνα. Τα μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία. Έχουν όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και γενικά ανθρώπους που ζούν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

 

Φ Θ Ι Ν Ο Π Ω Ρ Ο  

Εποχή που για φέτος τουλάχιστον βάση των προβλέψεων  (που μακάρι να μην πέσουν μέσα) πρέπει να την ξεχάσουμε....

 

 

  Οκτώβριος 2020

Με χαρά για τους.....λοούμενους ξεκίνημα ευχάριστο ηλιόλουστο... με βοριαδάκι να παίζει κρυφτούλι με δυτικά νοτιοδυτικά σκιρτήματα  δίχως να προβλέπεται κάποια αξιόλογη μεταβολή μέχρι τα μισά του μήνα. Κάποια δόντια δείχνει ο βοριάς τον σταματούν πάλι δυτικοί με συννεφιά  και υγρασία και η ελπίδα για κάποια δακρυρροούσα συνέχεια πάει χαμένη με τα βοριαδάκια να υποδέχονται τον Νοέμβρη.

e

Χ Ε Ι Μ Ω Ν Α Σ 

 

 Νοέμβριος 2020

Ηπιο ξεκίνημα με στεγνή πορεία δυστυχώς μέχρι τα μέσα και άνοδο της θερμοκρασίας. Υπομονή γιατί γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλαγής για ουσιαστικές βροχοπτώσεις πριν την αναχώρησή του.

 

  Δεκέμβριος 2020

Κι αυτός μας έρχεται γλυκύτατος απόρια της φθινοπωρινής πορείας αλλά σιγά σιγά πάει να δικαιολογήσει την γιορτινή του εποχή  (με βροχές κρύο χιόνια) χωρίς να το καταφέρει επαρκώς αφήνοντας όμως κάτι πολυπόθητες βροχούλες τόσο αναγκαίες για τη φύση (ζώντα όντα και γη).

 

 Γενάρης 2021

Ας πούμε και ευχάριστα χειμωνιάτικα μιά κι ο Γενάρης μας κάνει ποδαρικό με αστάθεια και νοτιάδες που κουβαλούν το πολυπόθητο νεράκι για την διψασμένη γη που το πεθυμούσε από καιρό. Απ τα μέσα του μήνα αλλάζει το σκηνικό με βοριάδες που φέρνουν και χιονάκια και βγάζουν τον μήνα με χειμωνιάτικη ηρεμία για να υποδεχτούμε  εναν γλυκό Φλεβάρη.

 

 Φλεβάρης 2021

Ευχάριστα αλλά και με ισχυρή αστάθεια ξεκινά ο Φλεβάρης που με την συμπλήρωση της πρώτης βδομάδας φέρνει νοτιάδες με πολλές έντονες βροχές μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Από εκεί και μετά μας επισκέπτονται βοριάδες που ρίχνουν την θερμοκρασία και ασπρίζουν τα βουνά.Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει με χιονάκι θα μας..... ασπρίση. Με γλυκό ευχάριστο καιρό θα γίνει η αλλαγή της σκυτάλης.

 

 

cf

Α Ν Ο Ι Ξ Η 

 

 Μάρτης 2021

Με λιακάδες και με ανοιξιάτικη θερμοκρασία μας υποδέχεται ο Μάρτης αλλά  χωρίς να το πολυκαταλάβη αλλάζει ρότα και μας προσγειώνει με ισχυρούς βοριάδες αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια.Απο τα μέσα και μετά βελτιώνεται ο καιρός με ανοιξιάτικη και πάλι διάθεση με την τελευταία όμως βδομάδα να μας χαρίζει πολυπόθητες βροχούλες και  λίγο κρύο.

 

 Απρίλης 2021

Μπορεί να επαληθευτεί το "Στείνη ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη..." αλλά στο μέσον της σαρακοστής τα σπαρτά ζητούν δροσιά που την βρίσκουν απ τις βροχές που θα πέσουν.Γυρίζει όμως ο καιρός ...και " Απρίλη 18 έχασε η πέρδικα τ αυγό " με βοριάδες  χιονόνερο και πιθανότατα χιόνια στα ψηλά μπένοντας στην μεγαλοβδομάδα με το μελαγχολικό νοσταλγικό και ήπιο κλίμα των ημερών για να υποδεχτούμε την Λαμπρή με ασταθή καιρό.

 

 Μάης 2021 

Μας υποδέχεται με χαμόγελα (πρωτομαγιά, γιορτές λουλουδιών, χαρά της φύσης- μην ξεχνάμε όμως ότι για ζώντα όντα υπάρχει στη ζωή τους μία ανοιξη ενω για τη φύση είναι κάθε χρόνος και άνοιξη). Στη διάβα του όμως μας φέρνει βροχούλες με έντονο χαρακτήρα κατα τόπους. Μας αποχαιρετά όμως με καλοκαιρινές διαθέσεις.

 

z

Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι 

 

 Ιούνης 2021

Με πολύ καλοκαιρινές διαθέσεις. Μπορεί να έχει την μυρωδιά καύσωνα αλλά κρατιέται και απο τις 20 και μετά  συννεφιάζει απειλητικά ρίχνει και κάτι βροχούλες μεχρι που να έλθει από τις 25 και μέχρι τέλους στη κανονικότητα της εποχής μέχρι την ανάληψη της....εξουσίας απ τον Ιούλιο.

 

 Ιούλης 2021

Πιστός στα πιστεύω του.

Ζέστες με καύσωνες, μελτέμια ισχυρά, χωρίς εκπλήξεις. Αλωνιστής όπως πάντα.

 

Περιμένοντας τον Αύγουστο καλά νάμαστε για να περιγράψουμε τα επόμενα μερομήνια.

Μοιράσου το άρθρο!