Περιβάλλον

11/03/2021 - 12:13

Προβληματισμός για τη νησίδα στη διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Ελ Βενιζέλου

Από τους διαχειριστές της ομάδας "Παρκάρω Παρκάρω σαν ηλίθιος - Μυτιλήνη" μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τη νησίδα που ξαφνικά έκανε την εμφάνισή της στην έξοδο της Παπαδιαμάντη: 

Η νέα αυτή κυκλοφοριακή ανάπλαση στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, έχει αναστατώσει αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μην έχοντας επαρκείς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται πως θα λειτουργήσει ο νέος αυτός κόμβος, βλέπουν να δυσκολεύεται η κυκλοφορία τους από Χρυσομαλλούσα προς κέντρο.

Η συγκεκριμενη ωστόσο κυκλοφοριακή παρέμβαση ήταν επιβεβλημένη, δεδομένης της επικινδυνότητας του σημείου από τα οχήματα που διασχίζουν κάθετα και τα δύο ρεύματα της Βενιζέλου στο σημείο. Από αυτή την άποψη θεωρούμε πως η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς - με την παραχώρηση “περάσματος” πάνω στη νησίδα - θα ήταν μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφευχθεί.

Η διαμόρφωση φυσικά του κόμβου όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, δεν λύνει επ'ουδενί το πρόβλημα της κάθετης διέλευσης, παρά μόνο το μεταφέρει λίγα μέτρα παραπέρα. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ακόμα υπαρκτός.

Φαινεται πως η - ιδανική πιστεύουμε - επιλογή της τοποθέτησης σηματοδότη στην Παπαδιαμάντη δεν είναι προφανώς εφικτή τόσο κοντά στα φανάρια της Ασκληπιού - αν και δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει κάποια μελέτη που να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

θα πρέπει λοιπόν οπωσδήποτε να διαμορφωθεί ο νέος κόμβος απέναντι από την Παπαδιαμάντη με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει την εύκολη και νόμιμη αναστροφή στο σημείο για τα οχήματα που θέλουν να κατευθυνθούν προς κέντρο, χωρίς ταυτόχρονα αυτό, να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων που βρίσκονται ήδη επί της Βενιζέλου. Ένας κυκλικός κόμβος, όπως έχει προταθεί στο παρελθόν, ενδεχομενως να ήταν καλύτερη λύση από τις δύο νησίδες που φτιάχτηκαν τώρα.

Έχοντας δοκιμάσει τη νόμιμη αυτή αναστροφή, πρέπει να πούμε πως ο χώρος επαρκεί για ένα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο ενώ σίγουρα θα χρειαστεί μανούβρα ένα ημιφορτηγό. Μεγάλα φορτηγά, αναγκαστικά θα κάνουν κύκλους σε μεγαλύτερη απόσταση.

Αν το πρόβλημα τελικά δεν λύνεται, αναρωτιόμαστε προς τι τελικά όλη αυτή η “ανάπλαση”; Η πόλη και οι δημότες της, χρειάζονται πράγματα που να αναβαθμίζουν την καθημερινότητά τους, όχι "καλλωπισμούς" προβλημάτων. Οποιαδήποτε επέμβαση που λέει “ας αναλάβει να τα αλλάξει κάποιος άλλος μετά”, καλύτερα τελικά να μη γίνεται καθόλου...

 

Δείτε και την επιστολή μου προς τον Δήμο για το απαράδεκτο της νησίδας στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Ελ Βενιζέλου με την οποία απαγορεύει την αριστερή στροφή προς Μυτιλήνη από τον κ. Γρηγόριο Φριλιγκο:

ε

2

Μοιράσου το άρθρο!