Περιβάλλον

04/09/2020 - 13:59

Προσοχή, Λέσβος: Πολύ Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) - Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Πολύ Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο 5 Σεπτεμβρίου 2020. 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  στη ν. Λέσβο αφού προβλέπονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν εφαρμογής σχετικής αποφάσεως (ΑΔΑ: 6Ρ7Μ7ΛΩ-8ΤΒ) του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, απαγορεύεται  η  κυκλοφορία των οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Λέσβου, καθώς και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως της ευρύτερης περιοχής  Αγιάσου, Αμπελικού, Μεγάλης Λίμνης και Λεπετύμνου από τις 6 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2020. Οι  παραβάτες  του  μέτρου  αυτού  θα  διώκονται  σύμφωνα  με  το  άρθρο  458  του Ποινικού Κώδικα.  

H παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

 

Οι φορείς παρακαλούνται όπως ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς πρόληψης και ετοιμότητας όπως αυτά ορίζονται στο Μέρος Β’ “ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Π.Σ. – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ” του Σχεδίου δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών 

 Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Μοιράσου το άρθρο!