Περιβάλλον

01/07/2020 - 16:15

Προσοχή: υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Λέσβο

Στο «κίτρινο» θα βρίσκεται η Λέσβο την Πέμπτη 2 Ιουλίου  σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά που μας κοινοποίησε η Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται η Πυροσβεστική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και εθελοντές.

 

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου, τα χρώματα και οι κατηγορίες :

Το πράσινο αντιστοιχεί σε χαμηλό κίνδυνο, το μπλε σε μέσο, το κίτρινο σε υψηλό, το πορτοκαλί σε πολύ υψηλό και το κόκκινο σε κατάσταση συναγερμού.

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή) - Πράσινο Χρώμα : Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)- Μπλε Χρώμα : Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)- Κίτρινο Χρώμα:  Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) - Πορτοκαλί Χρώμα : Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) - Κόκκινο Χρώμα : Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Μοιράσου το άρθρο!