Περιβάλλον

15/04/2024 - 11:14

Πρωτοβουλία Ερεσού: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Εδώ καιρό έχουμε πληροφορηθεί ότι η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Ανεμος Ρες έχει πάρει άδεια παραγωγού για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού με την χρήση του φράγματος Ερεσού αλλά και για την τοποθέτηση 6 γιγάντιων ανεμογεννητριών ύψους 110 μέτρων στα βουνά Βίγλα – Πλάκες – Αετός. Το έργο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο καθώς υπάρχει εδώ και λίγες μέρες ανοιχτή η διαβούλευση για την των μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που λήγει στις 5 Ιούνη.

Ο σύλλογος μας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στο εν λόγο έργο, και θα κάνει τα πάντα για να ενημερώσει τον κόσμο της Ερεσού για τις επιπτώσεις του. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία που απαιτείται για να συμμετέχουμε στην διαβούλευση μαζί με τους δικηγόρους μας, και σύντομα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια συσπείρωσης συλλόγων και πολιτών επί το πεδίο. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Γιατί λέμε όχι στο υδροηλεκτρικό.

Εναντιωνόμαστε γιατί το φράγμα Ερεσού, μαζί με το αρδευτικό του σύστημα είναι ένα τεράστιο δημόσιο έργο για την περιοχή που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του κάμπου Ερεσού. Τις παραγωγικές ανάγκες του κάμπου, των κατοίκων, ιδιαίτερα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ερεσού. Είναι μία δημόσια υποδομή της κοινότητας που κατασκευαζόταν επί 3 διαφορετικές δημοτικές αρχές Ερέσιων Δημάρχων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το πλήρες ξεπούλημα της. Το φράγμα ανήκει στην Ερεσιώτικη κοινωνία και καλύπτει τις ανάγκες της. Αν η εταιρία κάνει το υδροηλεκτρικό αυτό σημαίνει ότι το φράγμα Ερεσού δεν θα ανήκει στην κοινότητα μας. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ένα παράδειγμα μόνο θα φέρουμε. Στην άδεια παραγωγού η εταιρία οφείλει να δεσμεύει τους φυσικούς πόρους (νερό) για να εξασφαλίζει την καθημερινή λειτουργία του υδροηλεκτρικού. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι όταν το φράγμα δεν θα έχει πολύ νερό, όσο μένει θα δεσμεύεται για τις ανάγκες κερδοφορίας της εταιρίας η οποία θα κλείνει την κάνουλα προς την άρδευση του κάμπου Ερεσού.

Εναντιωνόμαστε γιατί τα βουνά που αναμένεται να ισοπεδωθούν για χάριν της εταιρίας είναι βοσκοτόπια χάρις τα οποία πολλές οικογένειες Ερεσιωτών και άλλων ανθρώπων της Δυτικής Λέσβου κατάφεραν να επιβιώνουν εδώ και δεκάδες χρόνια μέσω της κτηνοτροφίας. Όλοι ξέρουν ότι λόγω του ηφαιστειογενούς τοπίου τα κοπάδια στην περιοχής μας χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τα βγάλουν πέρα. Επίσης τα μέρη αυτά ανήκουν σε Ερεσιώτες κτηνοτρόφους από πάππου προς πάππου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα μία εταιρία να διεκδικεί τα μέρη αυτά για να βγάλει κέρδος. Αν αυτή η εταιρία καταφέρει να υλοποιήσει το έργο θα επέλθει ένα σημαντικό πλήγμα στην κτηνοτροφία μέσω της συρρίκνωσης των βοσκότοπων της περιοχής. Ενδεικτικό μόνο να πούμε ότι η βάση μίας ανεμογεννήτριας είναι όσο 2 γήπεδα ποδοσφαίρου και απαιτεί τόνους τσιμέντου και σκυροδέματος, ενώ για να ανέβουν τα τριαξονικά που θα μεταφέρουν τα κομμάτια των ανεμογεννήτριών από το λιμάνι του Σιγρίου προβλέπεται να γίνουν γιγάντιοι χωματόδρομοι – λεωφόροι πλάτους μίνιμουμ 8 μέτρων! Ενώ επίσης προβλέπονται μεγάλα έργα ισοπέδωσης του Αετού για την κατασκευή νέου φράγματος αλλά και άλλων εγκαταστάσεων περιμετρικά και από την πλευρά που είναι οι μοναδικοί καταρράκτες Ερεσού.

Εναντιωνόμαστε γιατί το μέρος περιμετρικά του φράγματος, και ειδικά από την πλευρά του δρόμου Πιθαριού που θα γίνουν οι παρεμβάσεις αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με πολύ πράσινο, και διάφορα δέντρα, ενώ στο φράγμα Ερεσού πλέον καταφύγιο βρίσκουν εκατοντάδες αποδημητικά πουλιά και άλλα που ζουν εκεί περισσότερο. Οι παρεμβάσεις του έργου αυτού θα διαλύσουν το τοπίο και θα καταστρέψουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Εναντιωνόμαστε τέλος γιατί το έργο βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura, μέσα στο παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου, όπως και μέσα σε αρχαιολογική ζώνη, αλλά και γιατί το βουνό Αετός έχει μεγάλη ιστορική μνήμη για την κοινότητα Ερεσού.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρουν θέση όλοι ενεργά.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους της περιοχής και της Ερεσού να σταθούν δίπλα μας και να εναντιωθούμε σύσσωμοι απέναντι στο ξεπούλημα του φράγματος Ερεσού και της ισοπέδωσης του τοπίου και των αναφερόμενων βουνών.

Καλούμε ΌΛΟΥΣ τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού, ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους να σταθούν δίπλα μας και να παλέψουμε μαζί για την ΓΗ και το ΝΕΡΟ.

Καλούμε τέλος τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και  κάθε άλλη υπηρεσία και φορέα όπως τον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου να εναντιωθούν στην καταστροφή του τόπου μας και στο στυγνό ξεπούλημα μία τόσο σημαντικής υποδομής για την Ερεσό. Τους καλούμε να γνωμοδοτήσουν αρνητικά και εμπεριστατωμένα για το σχεδιαζόμενο έργο της εταιρίας.

Τα ψίχουλα του ξεπουλήματος και οι πραγματικές λύσεις.

Δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία συζήτησης περί ανταποδοτικών για τον πολύ απλό λόγο ότι το φράγμα Ερεσού φτιάχτηκε για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Αυτόν τον σκοπό πρέπει να συνεχίζει να υπηρετεί ως δημόσια υποδομή της κοινότητας και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε τα κλειδιά του σε μία ουρανοκατέβατη εταιρία. Το φράγμα και το δίκτυο άρδευσης θέλουν συντήρηση και ότι ξεπούλημα. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν αγροτικούς δρόμους και στήριξη και όχι να τους πετάν έξω από τους τόπους τους.

Μην ξεχνάμε πως πήγαν τα “ανταποδοτικά” για τις ανεμογεννήτριες της Άντισσας. Χιλιάδες ευρώ έχουν κάνει φτερά και κανείς δεν ξέρει που πήγαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κοινωνία της Άντισσας δεν είδε σχεδόν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Επίσης το ότι το φράγμα αφέθηκε στην μοίρα του τόσα χρόνια χωρίς συντήρηση δεν αποτελεί σήμερα επιχείρημα υπέρ του ξεπουλήματος του, αλλά αποτελεί σημάδι ενοχής και διαχρονικής συμμετοχής κάποιων από θέσεις ευθύνης σε αυτό που τελικά μας ανακοινώνουν σήμερα.

Τέλος να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα και από την ΔΕΗ και από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στον τομέα της Γεωθερμίας. Λύσεις λοιπόν αυτόνομης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Λέσβο, πέρα από το ρυπογόνο εργοστάσιο, υπάρχουν! Έχουν βρεθεί και ήδη προχωράνε προς υλοποίηση στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ανάγκη να ξεπουλάμε τον τόπο μας σε εταιρίες για ή χωρίς ψίχουλα. Να δίνουμε τις δημόσιες υποδομές μας και τα βουνά μας, με καταστροφικές αλλαγές δίχως επιστροφή σε εταιρίες.

Δεν ξεπουλάμε ούτε την ΓΗ ούτε το ΝΕΡΟ.

Το φράγμα ανήκει στην κοινωνία

Αγώνας για ΓΗ, ΝΕΡΟ και Ελευθερία.

Ούτε βήμα πίσω!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Μοιράσου το άρθρο!