Περιβάλλον

20/03/2021 - 08:03

Σάββατο ώρα 11:37 έρχεται η Άνοιξη!

... και ευχές για την Άνοιξη!

Ξεκινά  επίσημα σήμερα (Σάββατο 20 Μαρτίου) η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, με την εαρινή ισημερία να σημειώνεται στις 11:37 ώρα Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου.

 

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες, η εαρινή και η φθινοπωρινή καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια, δηλαδή το θερινό και το χειμερινό, αντίστοιχα, προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα, όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

 

Πάμε στις ευχές για την Άνοιξη (από τον Οδυσσέα Ιωάννου)

- Να είναι εύκολη. Όλο της το μακελειό να το εξαντλήσει στα χρώματα.

- Να είναι δύσκολη. Όχι στις ηδονές με πιστωτικές.

- Να το βουλώσουν τα κακά νέα. Ας σεβαστούν τουλάχιστον το πένθος μας. Βγήκαμε από έναν χειμώνα που φίλοι γλίστρησαν από τα χέρια μας σαν ποτήρια.

- Πιο ευτυχισμένα τραγούδια. Όχι χαρούμενα. Χορτάτα.

- Λίγο καπνό λιγότερο. Είπαμε, έχει καταντήσει εκπόρνευση πια.

- Tώρα που αρχίζει να λύνεται το φως έξω, να ζεστάνω τη σχέση μου με λέξεις του Σεφέρη και του Σικελιανού που τις λοιδόρησα όταν ερωτεύτηκα άλλες πιο τραχιές, της σύγκρουσης. Ακρογιάλια, αγιοκέρια, ξεροβόρι, μόχθος, λησμονιά, λιόδεντρο, ολάκερα, ακέρια, καρδιοχτύπι, καταμεσήμερο, αγροικά…

- Η αταξία της άνοιξης είναι μια μικρογραφία του χάους. Θέλει λίγο συμμάζεμα μην χάσεις το μυαλό σου. Με τις μισές μας αμπάριζες καμμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πίνοντας τα βρωμόνερα της υποταγής, το μόνο στοίχημα που παίζεται είναι να πετάς και με ένα φτερό.

- Η επιθυμία. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που τόλμησαν να σταθούν δίπλα της, λίγοι και άχρηστοι σαν ασώματοι εραστές.

- Αν ήμουν είκοσι χρονών θα παρακαλούσα τα κορίτσια να ανοίγουν τα πόδια τους σαν τριαντάφυλλα. Τώρα ζητάω ένα παίξιμο των βλεφάρων.

- Και για την πολιτική; Ούτε κουβέντα; Οι κακοί δεν αλλάζουν. Αλλά δεν αλλάζουν ούτε οι καλοί. Θα χτυπηθούν μετωπικά οι σιγουριές μας, όχι εμείς.

- Παρερμηνεύοντας το παραπάνω, το καινούριο viral που διακινείται είναι πως η ιδεολογία είναι τροχοπέδη για την ανθρωπότητα! Δεν μπορεί, κάτι άλλο θα εννοούν. Εκφράστε το λίγο καλύτερα.

- Να βγούμε σώοι. Αν το αξίζουμε.

 

Μοιράσου το άρθρο!