Περιβάλλον

26/03/2023 - 09:30

Σεδούντα, Πετροβούνι και Καραγάτς στην πεζοπορική διαδρομή της Κυριακής 26 Μαρτίου

ΔΕΗ

Έφτασε η ώρα να υλοποιήσουμε προτάσεις χρόνων! Ειδικά αυτήν την εποχή, όπου η βροχή έχει γεμίσει τα ποτάμια και τα ρυάκια με γάργαρο νερό και οι καταρράκτες το κατεβάζουν με απίστευτη ορμή σε χαμηλότερα εδάφη και λίμνες, μεγάλη επιθυμία μας ήταν (και είναι) να πεζοπορήσουμε σε ένα τέτοιο τοπίο, όπου το υγρό στοιχείο βασιλεύει και δίνει ζωή στη γύρω χλωρίδα και πανίδα. Να δούμε από κοντά (αλλά και από ψηλά) και να "πλημμυρίσουμε" από την ενέργεια του χειμάρρου και του Φράγματος του Σεδούντα!

Για τη συγκεκριμένη πεζοπορία δε ναυλώσαμε λεωφορείο κι ούτε κλείσαμε ταβέρνα όπως συνήθως.

Οπότε ραντεβού την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 09:30 στην πλατεία Πλωμαρίου όπου θα συναντηθούμε με τα αυτοκίνητά μας (όσοι δεν έχουν δικό τους μέσο να βρίσκονται στο My Market στις 08:30 το αργότερο για να τους πάρουν όσοι θα έχουν χώρο στα αμάξια τους).

Από εκεί θα μετακινηθούμε στην αφετηρία της πεζοπορίας, στο φράγμα του Σεδούντα όπου και θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας.

Με οδηγό μας τον Δαμιανό Σταθάκη θα ανηφορίσουμε στις βραχώδεις πλαγιές από τη δεξιά όχθη του Άνυδρου με κατεύθυνση τμήματα των ορυχείων τιτανίτη (ταλκ). Με παρέα μας την απίθανη θέα της κοιλάδας Σεδούντα, του υψώματος Πετροβούνι (μεταξύ άλλων) αλλά και του Πελάγους θα κινηθούμε προς την Αγία Παρασκευή στην περιοχή Καραγάτς. Τέλος θα κατηφορίσουμε από χωματόδρομο και πατωμένη, δίπλα σε ρεματιά, προς τα οχήματα, αφού πρώτα επισκεφθούμε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Η διαδρομή μας θα είναι δύσκολη κατά το πρώτο τρίτο της λόγω του βραχώδους πεδίου και της ιδιαίτερα ανηφορικής κλίσης που θα αντιμετωπίσουμε, όμως τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα είναι μέτριας δυσκολίας.

Η διάρκεια υπολογίζεται στις 3,5-4 ώρες, η απόσταση στα ~7,5 χλμ και θα είναι κυκλική.

Απαραίτητα θεωρούμε το μακρύ παντελόνι και τα παπούτσια πεζοπορίας (ή έστω ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running).

Καλή μας αντάμωση!

 

Μοιράσου το άρθρο!