Περιβάλλον

01/02/2022 - 15:01

“Σημείο Ελπίδας” στο Αυλάκι της Λέσβου

Σε μια εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή στο Αυλάκι της Λέσβου, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο πάρκο «Hope Spot», προστασίας του περιβάλλοντος, από την Mission Blue.

Η Λέσβος ένα σύγχρονο σταυροδρόμι  που χρησιμοποιούν τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα θαλάσσια θηλαστικά, τους ζωντανούς υφάλους και ένα εντυπωσιακό ηφαιστειακό περιβάλλον.

Ωστόσο, η αλιεία και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο πέρασμα των χρόνων έχουν υποβαθμίσει το θαλάσσιο περιβάλλον. Το “Hope Spot” στο Αυλάκι είναι ένα σημείο Ελπίδας. Επιλέχθηκε για την αφθονία των μεταναστευτικών ειδών, την σημαντική του ιστορική του αξία, την ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την κοινότητα και επειδή είναι ένας τόπος, όπου μπορούν να αναστραφούν οι ζημίες, που προκάλεσε η αλόγιστη χρήση, εξηγεί η Ελληνο-αυστραλή Ελένη Ατσικμπάση, πρέσβειρα της Mission Blue στο Αιγαίο.

Η ιδέα, που υλοποιείται με την συνεργασία του πανεπιστημίου Αιγαίου αφορά την δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου στο Αυλάκι, που θα καταστεί χώρος επισκέψεων για σχολεία από την Αμερική και την Αυστραλία. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένας εκκολαπτόμενος, αλλά αναπτυσσόμενος μοχλός της οικονομίας στο Αιγαίο.

Η μελέτη για την θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές – Marine Protected Areas, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξη. Είναι σημαντικά τα οφέλη που απορρέουν από την δημιουργία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, με την αναπλήρωση των εξαντλούμενων αλιευτικών αποθεμάτων και την τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο, συνεπάγονται τον έλεγχο ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. περιορισμό ή απαγόρευση αλιείας, εγκατάσταση υπεράκτιων δραστηριοτήτων, περιορισμό ή απαγόρευση της ναυσιπλοΐας κλπ.. Τα ΜΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην περιβαλλοντική προστασία και την τοπική ανάπτυξη, συμβιβάζοντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες διαφορετικών ομάδων και συμφερόντων.

Παράλληλα, προχωρά ένα πρόγραμμα για την καταγραφή των ψηφιακών νομάδων, που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας, και σε κάποιες χώρες στήριξε τις τοπικές οικονομίες.

Μοιράσου το άρθρο!