Περιβάλλον

20/09/2011 - 11:39

Eρώτηση από τον "Οικολογικό Άνεμο" για θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών

Νέα ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ Αθανάσιο Γιακαλή κατέθεσε ο Περιφερειακός σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο» Ηλίας Γιαννίρης, επανερχόμενος στο ζήτημα των λατομικών ζωνών στα νησιά μας μετά την επιστολή της 27ης Ιουνίου 2011, όπου είχε τεθεί το ζήτημα, χωρίς δυστυχώς ακόμα να λάβουμε την σχετική απάντηση. Τους περασμένους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Λέσβου σχετικά με την εκτεταμένη παράνομη λατομική δραστηριότητα (πχ περιοχή Κουκπέτρα στην Αγ. Παρασκευή). Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και στα άλλα νησιά μας όπως στην περιοχή των Αγιασμάτων και της Σπαρτούντας στη Χίο αλλά και τις περιοχές Κούκουρα – Μερτζίκι του Δημ. Διαμέρισμα Παλαιοκάστρου και Καρμπόβολο στο Δημ. Διαμέρισμα Πυθαγορείου.

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ενέργειες της για την ανάπτυξη λατομικών ζωνών στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, ζώνες που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες και χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα παρακαλούμε να ενημερωθεί το ΠΣ για τις ενέργειες της περιφέρειας για την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών της (Δνση Βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων καθώς και Τμήμα Περιβάλλοντος) για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων, καλώντας τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση του τοπίου μετά την παύση των εργασιών τους.

 

Για το ζήτημα ο Ηλίας Γιαννίρης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Φοβούμαστε ότι όσο καθυστερούμε η κατάσταση επιδεινώνεται τραγικά. Η πίεση για οικοδομικά υλικά είναι δεδομένη και όπως πληροφορούμαστε από πολίτες τοπικά διαπλεκόμενα συμφέροντα έχουν δημιουργήσει απαράδεκτες καταστάσεις στα περισσότερα από  τα νησιά μας. Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες. Η Περιφέρεια, που πήρε την αρμοδιότητα που είχαν οι νομαρχίες, πρέπει να ορίσει λατομικές ζώνες, να προχωρήσει στην διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τα παράνομα λατομεία, αλλά και να προχωρήσει στην παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων με μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας".

Μοιράσου το άρθρο!