Περιβάλλον

21/06/2011 - 07:48

Ευρωπαϊκή προοπτική στις περιβαλλοντικές σπουδές

Για 6η χρονιά υλοποιήθηκε φέτος η επίσκεψη πεδίου του διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Masters in Environmental Policy and Management (MESPOM) στη Λέσβο, από 24 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2011. Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε ο κύκλος σπουδών τους στη Μυτιλήνη και για τις επόμενες 10 ημέρες οι φοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Λέσβο επισκεπτόμενοι το Σίγρι.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα οργανώνεται με τη συνεργασία τεσσάρων σημαντικών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στην περιβαλλοντική έρευνα και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση: •       του Τμ. Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, •       του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) (Ουγγαρία), •       του Πανεπιστημίου του Lund (Σουηδία) και •       του Πανεπιστημίου του Manchester (Μεγ. Βρετανία).

Το  MESPOM λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus Mundus” από το ακαδημαϊκό έτος 2005-06 και με πρόσφατη απόφαση της ΕΕ η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Η συνεργασία στοχεύει να προωθήσει μια αληθινά ευρωπαϊκή προοπτική στις περιβαλλοντικές σπουδές με το συνδυασμό των σκανδιναβικών, μεσογειακών, δυτικών και της Κεντρικής Ευρώπης μορφωτικών παραδόσεων και προσεγγίσεων σε θέματα της καθημερινής ζωής. To MESPOM προετοιμάζει σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο για τον προσδιορισμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή των ενσωματωμένων λύσεων στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε ένα διεθνές πλαίσιο. Το Πρόγραμμα προσφέρει μια περιεκτική δι-επιστημονική και πολύ-επιστημονική οπτική στις περιβαλλοντικές σπουδές. Η οπτική αυτή προκαλεί το ενδιαφέρον των φοιτητών να ενσωματώσουν τη θεωρία και την πρακτική για τη συστηματική ανάλυση, την ολιστική κατανόηση, και τη διαχείριση των διαφορετικών περιβαλλοντικών ζητημάτων στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια. Εκτός από την ακαδημαϊκή εργασία τους, οι φοιτητές αναπτύσσουν έρευνα, επικοινωνία και άλλες επαγγελματικές δεξιότητες, μαθαίνουν να προσανατολίζονται στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα των περιβαλλοντικών ιδρυμάτων και να διαμορφώνουν τους σχετικούς στόχους και τις στρατηγικές σταδιοδρομίας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, καθηγητής Δίας Χαραλαμπόπουλος, υποδέχτηκε ως οικοδεσπότης τους 32 φοιτητές του προγράμματος. Οι φοιτητές αυτοί, που έρχονται από 23 κράτη όλου του κόσμου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λέσβο ενώ παράλληλα παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών. Από την άλλη, οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση» του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους ξένους φοιτητές και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες συνεργαζόμενοι σε ένα διεθνές, διεπιστημονικό περιβάλλον.

Με συνεργασίες σαν αυτή προωθείται η διεθνής προοπτική του Παν. Αιγαίου ως ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα με κυρίαρχο ρόλο στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενο το υπέροχο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας καθώς και το υψηλό επίπεδο σπουδών του.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.mespom.org
με εκτίμηση
Μιχάλης Μπάκας,
Διοικητικός Υπεύθυνος Προγράμματος

Μοιράσου το άρθρο!