Περιβάλλον

31/10/2011 - 11:45

Λειτουργία Βοτανικού Κήπου Αιγαίου στη Χίο, Ανάγκη ενεργοποίησης όλων για την αξιοποίηση του

Με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη και το Δήμαρχο Χίου Π. Λαμπρινούδη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο Ηλίας Γιαννίρης θέτει το ζήτημα ορθής λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου στη Ν. Ιωνία Χίου. Το Έργο του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου, προϋπολογισμού 1.179.831 ευρώ, υλοποιήθηκε από τη Ν.Α. Χίου και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου με επιστημονική υποστήριξη από το ΕΘΙΑΓΕ. Η εγκατάσταση και παρουσίαση φυτών που καλλιεργούνται στον τόπο μας για τους καρπούς τους, δένδρα (Κήπος Μεσογειακών Οπωροφόρων), κηπευτικά εδώδιμα (Περιβόλι Οπωροκηπευτικών), αρωματικά φυτά (Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών), υδροχαρή και καλλωπιστικά φυτά, που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον της περιοχής του Αιγαίου, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, σπουδαστών, ερασιτεχνών περιβαλλοντολόγων, αγροτών και άλλων ενδιαφερομένων, ντόπιων και επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Επιπρόσθετα ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου θα μπορούσε να καλύψει την ανάγκη για την σωτηρία των τοπικών καλλιεργούμενων ποικιλιών στα νησιά μας, μέσα από τη δημιουργία μια τράπεζας σπόρων. Έως και τα μέσα του περασμένου αιώνα, οι αγρότες των νησιών μας καλλιεργούσαν σχεδόν αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και κάθε χρόνο φύλαγαν τους σπόρους για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, όλο και περισσότεροι αγρότες (τόσο οι επαγγελματίες, όσο και αυτοί που καλλιεργούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας) αγοράζουν τους σπόρους για τις καλλιέργειές τους. Οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο είναι από ξένες προς τα νησιά ποικιλίες, ενώ πολύ συχνά είναι και υβριδισμένοι.

Δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού και μέριμνας για τη συντήρηση του οδηγεί τον Βοτανικό Κήπο σε εγκατάλειψη. Για την περίοδο 28/5-2/6/2012 έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Χίο το έκτο πανευρωπαϊκό συνέδριο βοτανικών κήπων, με την προσέλευση 300 σχετικών επιστημόνων και φοβούμαστε ότι εάν δεν πάρουμε μέτρα για την ορθή λειτουργία του βοτανικού κήπου θα εκτεθούμε διεθνώς.

Καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χίου να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν για την ορθή λειτουργία και αξιοποίηση αυτού του έργου για τον τόπο μας.

 

Μοιράσου το άρθρο!