Περιβάλλον

15/10/2010 - 10:52

Με επιτυχία η συνέλευση των νησιωτικών Επιμελητηρίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθησαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας στο Βόλο  οι εργασίες της 27ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) με κύριο θέμα την οικονομική κρίση και τις δυνατότητες αξιοποίησής της ως ευκαιρία για τα νησιά.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πέραν από τους προέδρους και τα μέλη των διοικήσεων των νησιωτικών Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΕΒΕ Αθηνών, καθώς και από το ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο οποίος στο χαιρετισμό-τοποθέτησή του επισήμανε τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά και τόνισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να ξεπεραστούν όσο γίνεται πιο ανώδυνα οι συνέπειες της κρίσης. Επίσης τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής από μέρους τηςπολιτείας ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για όλα τα νησιά, ανάλογα με αυτά που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν για την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο, ήτοι «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» και «Βόρειο Αιγαίο:

Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ανάπτυξη», δεδομένου ότι οι νησιωτικές περιοχής της χώρας αντιμετωπίζουν παρόμοιες ιδιαιτερότητες, μειονεξίες και προβλήματα ανάπτυξης και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί στους νησιώτες η εντύπωση ότι η πολιτεία εφαρμόζει επιλεκτική νησιωτική πολιτική.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν-παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα: α) «Οικονομική κρίση-ευκαιρίες για τα νησιά;», με βασικό ομιλητή τον οικονομολόγο-συνεργάτη του ΕΟΑΕΝ κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, ο οποίος με στοιχεία παρουσίασε την βαθιά ύφεση στην οποία έχουν περιέλθει οι εξαρτημένες νησιωτικές οικονομίες, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο συγκρούσεων με αντικρουόμενα συμφέροντα που αναζητούνται διέξοδοι και ότι κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει την απαρχή της ανάκαμψης και τη νέα αναπτυξιακή πορεία.

Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για μια αειφόρο ενδογενή ανάπτυξη των νησιών, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές που θα θωρακίσουν τους σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους των νησιών απέναντι στις συνέπειες της κρίσης και ενισχυθεί η κοινή δράση και η δικτύωση τοπικά και ενδοπεριφερειακά των νησιωτικών επιχειρήσεων.

β) Η σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Έλενα Παπαζαχαροπούλου, παρουσίασε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με τίτλο «Βόρειο Αιγαίο: Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ, με διάρκεια υλοποίησης 5 ετών.

Το πρόγραμμα προωθεί ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις μικρής κυρίως κλίμακας, στις υποδομές, την επιχειρηματικότητα και τον άνθρωπο στην ενδοχώρα των νησιών, δηλαδή σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού και των μικρών νησιών, για τα οποία έχουν προβλεφθεί ειδικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Καλύπτει τους 31 από τους 36 δήμους, το 80% της έκτασης και το 64% του πληθυσμού της περιφέρειας, και

γ) Ο επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Σπιλάνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης για τα ευρωπαϊκά νησιά (EUROISLANDS), που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, στο πλαίσιο του ESPON.

Στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης μεταξύ των άλλων καταγράφεται ότι οι επιδόσεις των νησιών γενικά υστερούν εκείνων της ΕΕ-27 με βάση τους περισσότερους δείκτες-κλειδιά, η νησιωτικότητα πρέπει να θεωρείται ως ένα μόνιμο φυσικό χαρακτηριστικό που επηρεάζει αρνητικά, άμεσα και έμμεσα, την νησιωτική ελκυστικότητα και κατά συνέπεια δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει έμφαση στη βελτίωση των παραμέτρων ελκυστικότητας εφαρμόζοντας μια διαφορετική πολιτική για τα νησιά.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα έκαναν δεκτή την αίτηση του Επιμελητηρίου Καβάλας να εγγραφεί ως το 20ό μέλος του ΕΟΑΕΝ και έτσι στο εξής όλα τα νησιά της χώρας μας και οι επιχειρήσεις τους θα εκφράζονται και εκπροσωπούνται μέσα από τον Όμιλο.

Επίσης ομόφωνα έκαναν δεκτή την πρόταση των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Καβάλας να φιλοξενήσει το Επιμελητήριό τους την επόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ. Τέλος, τα μέλη ενημερώθηκαν για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα: α) Promotion 3e, β) InnoNautics και γ) SHEEP που την περίοδο αυτή υλοποιεί ο ΕΟΑΕΝ.

Επίσης τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής από μέρους τηςπολιτείας ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για όλα τα νησιά, ανάλογα με αυτά που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν

 

πηγη: εφημεριδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Μοιράσου το άρθρο!