Περιβάλλον

04/04/2012 - 11:27

Ο «Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου» στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων για τις Ανεμογεννήτριες της Λήμνου

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης προσκλήθηκε και παρευρέθηκε στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/4/2012 στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα για τις 125 Ανεμογεννήτριες ισχύος 250MW που σχεδιάζονται στο χερσαίο μέρος της Λήμνου, ως μέρος  του επενδυτικού σχεδίου για τα νησιά Λήμνο, Λέσβο και Χίο της εταιρείας  «Αιγαία Ζεύξη» συμφερόντων ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA. Για αυτό το σχέδιο συνολικής ισχύος 706MW έχει ξεκινήσει διαβούλευση μετά την κατάθεση των τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο Η. Γιαννίρης ενημερώθηκε από την Ομοσπονδία για το μέρος του σχεδίου που αφορά στη Λήμνο και την «Αιγαία Ζεύξη», για τις άλλες επιπλέον αδειοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ για το χερσαίο και το θαλάσσιο μέρος της Λήμνου και που θα προωθηθούν αργότερα, για τις προστατευόμενες περιοχές, τους βιότοπους, το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου, το τοπίο και τα αρχαιολογικά, βυζαντινά και νεότερα μνημεία του νησιού. Τα συνολικά σχέδια της ΡΑΕ αφορούν 423 χερσαίες και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στη Λήμνο. 

Η Ομοσπονδία επισήμανε το μικρό χρόνο της διαβούλευσης για τις χιλιάδες σελίδες των μελετών που έχουν υποβληθεί, ιδιαίτερα και γιατί μεσολαβεί ο νεκρός χρόνος των εορτών του Πάσχα, και δήλωσε ότι θα ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου διαβούλευσης. Επίσης η Ομοσπονδία επισήμανε ότι οι κάτοικοι δεν είχαν και δεν έχουν ενημέρωση για αυτό το μεγάλου μεγέθους έργο, που θα καθορίσει το μέλλον της Λήμνου για τα επόμενα 25 ή 50 χρόνια.

Ο Η. Γιαννίρης αναφέρθηκε στις τεχνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις ενός τέτοιου έργου, στη μετατροπή μεγάλων τμημάτων των νησιών σε βιομηχανικές περιοχές παραγωγής ηλεκτρισμού, στις διανοίξεις νέων δρόμων, στην κατασκευή κτηρίων και καλωδιώσεων, αλλά και στην καλλιεργούμενη υπερτίμηση των αναμενόμενων ανταποδοτικών ωφελειών στην τοπική κοινωνία και στο Δήμο. Υπογράμμισε ότι δεν συνεκτιμώνται οι αναπτυξιακές και οικονομικές απώλειες από την ανάπτυξη του ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού. Μετέφερε στην Ομοσπονδία τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από την περίπτωση των σχεδιαζόμενων 110 ανεμογεννητριών ισχύος 330MW της Ικαρίας. Επισήμανε ότι στη Λέσβο και στη Χίο έχουν ήδη συγκροτηθεί επιτροπές φορέων και πολιτών προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις στα νησιά τους και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολικότερος συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τριών νησιών.   Τέλος, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Β. Αιγαίο» συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση και στην προσπάθεια διαμόρφωσης θέσεων για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης επέμβασης.

Μοιράσου το άρθρο!