Περιβάλλον

11/03/2011 - 13:32

Οικολόγοι Πράσινοι: Πώς η περιβαλλοντική πολιτική γίνεται αντικείμενο μικροσυμφερόντων και παλαιοκομματικής τακτικής

Μετά από διαβουλεύσεις, αλλαγές επί αλλαγών πέρασε τελικά το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα από τη βουλή. Οι κυβερνητικοί βουλευτές με ελαφρά τη καρδία υπερψήφισαν τον τελευταίο χρόνο το μνημόνιο και δεκάδες νομοθετήματα που μείωσαν τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας, κατήργησαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών αλά βρήκαν την ευκαιρία να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ υπερασπιζόμενοι συμφέροντα εργολάβων και άλλων απέναντι στην άναρχη δόμηση που δυστυχώς αποτελεί κανόνα για τη χώρα μας. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση της έκτος σχεδίου δόμησης μήπως έστω και αργά διασωθεί ένα κομμάτι του φυσικού μας περιβάλλοντος, ένα κομμάτι του ελληνικού τοπίου. Αποκορύφωμα των πιέσεων και συμφωνιών που έγιναν κάτω από το τραπέζι αποτελεί η αλλαγή της τελευταίας στιγμής του ποσοστού κλίσης που απαγορεύεται η δόμηση στα μικρά νησιά του Αιγαίου από το 35% στο 40%. Ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ισχύει μόνο στα μικρά αλλά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, γίνεται κουρέλι συμφερόντων στον αγώνα του Υπουργείου να περάσει το Νομοσχέδιο. Η κα. Β. Παπανδρέου, που επί υπουργίας της κατήργησε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, καταψήφισε τη ρύθμιση υπερασπιζόμενη τον αγώνα της για τη δόμηση παντού σε όλο το Αιγαίο, συνεπικουρούμενη από τον κυβερνητικό βουλευτή κ Παπαμανώλη, ενώ όλη η αντιπολίτευση, πλην μέρους της Αριστεράς, πλειοδοτούσε για ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις.

Με την αλλαγή της έναρξης ισχύος του Νομού από την 1 Μαρτίου, που ήταν στην αρχική πρόταση, στην ημερομηνία δημοσίευσης του νομού στο ΦΕΚ η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα σε εργολάβους και μεγαλοιδιοκτήτες προκειμένου να «κόψουν» εκτός σχεδίου οικόπεδα τεσσάρων στρεµµάτων στις περιοχές του δικτύου Natura και να τα κατοχυρώσουν µε συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Την ίδια ώρα που στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα γινόταν κουρελόχαρτο από τα συμφέροντα των Μαυρογιαλούρων, στην Καλλονή, στην καρδιά της μεγαλύτερης περιοχής Νατούρα των νησιών μας, ανάβλυζαν άγνωστου ταυτότητας υγρά λύματα έξω από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. Η προστασία των περιοχών Νατούρα μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τα νησιά μας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται  τολμηρότερος, συνολικότερος και δικαιότερος σχεδιασμός για κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου, με πεδίο εφαρμογής ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο τις προστατευόμενες περιοχές, ώστε να υπάρξει καλύτερη εναρμόνιση με τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία του Τοπίου και να πάψει μια ελληνική αντιπεριβαλλοντική κακοδαιμονία, που υπονομεύει το μέλλον ολόκληρων περιοχών και ανεβάζει στα ύψη το κόστος λειτουργίας των τοπικών εξυπηρετήσεων.»

Η χθεσινή μας καταγγελία για τον βιολογικό της Καλλονής http://lesvosgreens.blogspot.com/2011/03/blog-post_5328.html

Μοιράσου το άρθρο!