Περιβάλλον

04/11/2011 - 13:44

Προς δημοπράτηση το αρδευτικό έργο για Μήθυμνα και Πέτρα

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη δημοπράτηση του υποέργου «Μελέτη – κατασκευή δύο μονάδων Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) από Ταμιευτήρα Μήθυμνας Λέσβου» και συστήματος λήψης νερού του έργου: «Υδρευτικό έργο Ταμιευτήρα Μήθυμνας Λέσβου», με το σύστημα υποβολής προσφοράς που περιλαμβάνει «μελέτη – κατασκευή», συνολικού προϋπολογισμού 2.552.000 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά την ευτυχή κατάληξη μίας επίπονης προσπάθειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που σαν στόχο έχει την αξιοποίηση της Λιμνοδεξαμενής Μήθυμνας για την ύδρευση των τουριστικών περιοχών της Μήθυμνας και της Πέτρας.

Η έγκριση του Υπουργού προήλθε μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υποδομών στις 22/9, όπου η Περιφέρεια είχε παρουσιάσει εκεί το σχετικό αίτημα. Η έκδοση της απόφασης του Υπουργού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα έλλειψή της, κρίθηκε ως αρνητικός παράγοντας για την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, όπου είχε προταθεί για ένταξη στο πρόσφατο παρελθόν.

Το έργο ειδικότερα περιλαμβάνει τις μονάδες επεξεργασίας ύδατος (ταχυδιυλιστήρια) καθώς και τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα (αντλιοστάσιο, αγωγοί σύνδεσης εξωτερικού υδρευτικού δικτύου κλπ.) που απαιτούνται για την υδραυλική σύνδεση του Ταμιευτήρια με τις εν λόγω μονάδες επεξεργασίας ύδατος και εν συνεχεία με τις δεξαμενές ύδρευσης των περιοχών Μήθυμνας και Πέτρας αντίστοιχα Σύμφωνα με τη μελέτη, η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται σε διάστημα τριών ετών από το χρόνο έκδοσης της Απόφασης ένταξής του στο ΕΣΠΑ.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής δήλωσε:

«Η εξέλιξη αυτή με την έγκριση της δυνατότητας δημοπράτησης του έργου από τον Υπουργό, δικαιώνει αφενός τις προσπάθειές μας, δίνει αφετέρου τις καλύτερες προοπτικές για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Πλέον υπάρχει πλήρης ωριμότητα του έργου που με την υλοποίησή του θα δώσει αποφασιστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών δύο πολύ σημαντικών τουριστικών προορισμών της Λέσβου, όπως είναι ο Μόλυβος και η Πέτρα.».    

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

Μοιράσου το άρθρο!