Περιβάλλον

22/09/2012 - 07:54

22 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο - Τα χάλια της Μυτιλήνης...

22 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο - Τα χάλια της Μυτιλήνης...

pan style="font-family: Calibri; font-size: 11pt; background-color: white; color: rgb(34, 34, 34); line-height: 14.25pt; text-align: justify; ">Γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου». Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Ακόμα και η Μυτιλήνη έχει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ενώ ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε και με παλιότερες παρεμβάσεις μας τοποθετηθεί για την ανάγκη ενεργοποίησης όλων μας για να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες. Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βιώσιμη μετακίνηση, οργανώνονται και φέτος σε πολλές εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης και σε λίγες ελληνικές. Στη Μυτιλήνη για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν θεωρούν το γεγονός άξιο ούτε καν για τις δημόσιες σχέσεις της δημοτικής αρχής. Σε κάθε περίπτωση ότι οι επετειακές εκδηλώσεις δε μπορούν να συγκαλύπτουν ούτε την καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατών (κατάληψη πεζοδρομίων, καθημερινή διακινδύνευση της ζωής των ποδηλατών) ούτε την τελμάτωση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας με την ακόμα υπαρκτή ασυνέπεια στα δρομολόγια.

Δεν χρειαζόταν να κάνουμε προσπάθεια για να καταγράψουμε σήμερα με μια γρήγορη βόλτα μας στην πόλη της Μυτιλήνης πολλά στραβά και ανάποδα. Τι να πρωτοαναφέρουμε. Στην πλατεία Σαπφούς υπήρχε μόνο ένα μηχανάκι (φ.1) ενώ συνήθως είναι γεμάτη με παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες. Προχωρώντας προς την αγορά βρίσκουμε μηχανάκια να έχουν παρκάρει στη θέση στάθμευσης αναπήρων (φ.2), αυτοκίνητα ανεβασμένα στο πεζοδρόμιο (φ.3 και 4) ενώ φυσικά μηχανάκια εξακολουθούν να περνάνε από τον «πεζόδρομο» της έρμου (φ.5). Ευαισθητοποιημένοι καταστηματάρχες της περιοχής αναγκάστηκαν να βάλουν πινακίδα μόνοι τους για να περιοριστεί η κυκλοφορία (φ.5b). Πηγαίνοντας προς την Επάνω Σκάλα η είσοδος του ΙΚΑ είναι γεμάτη από παρκαρισμένα μηχανάκια (φ.6), στο πλάι και γύρω από το ΙΚΑ αυτοκίνητα έχουν παρκάρει παντού ενώ ένα 4χ4 έχει καταλάβει και τη θέση ενός δέντρου (φ.7). Γυρνώντας προς τα πίσω θα δούμε μηχανάκια παρκαρισμένα μέσα στο δημοτικό κήπο (φ.8) και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που τα πεζοδρόμια χρησιμοποιούνται ως πάρκινγκ από το προσωπικό της Περιφέρειας (και τον ίδιο τον περιφερειάρχη) (φ.9) ενώ το ίδιο θέαμα παρουσιάζει και η είσοδος του Δημαρχείου Μυτιλήνης (φ.10) με τη μετατροπή μάλιστα και του αίθριου του κτιρίου σε χώρο παρκαρίσματος (φ.11) που από ότι μας είπαν και περίοικοι είναι και νόμιμος!!!

Τι παράδειγμα να πάρουν λοιπόν οι πολίτες που εμποδίζουν τη διάβαση ατόμων (φ.12 και 13) με καροτσάκια στα πεζοδρόμια και οδηγούν τη φίλη που συναντήσαμε στο τέλος σε πλήρη απόγνωση (φ.14).    

Η πόλη της Μυτιλήνης έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο, έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρόμων, από περιφερειακά πάρκιγκ, μεγαλύτερη ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχει ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών, και απαλλαγή από τα «σκαλάκια έξω», τις ζαρντινιέρες, τις παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα, τις καρέκλες. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις για τους πεζούς, μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, εκεί όπου μπορούν να γίνουν. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο «περιπατητικών διαδρομών» στο κέντρο της πόλης, για την προβολή και παρουσίαση της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Σε καιρούς ακριβής βενζίνης και μειωμένων εισοδημάτων, έχουμε ένα ακόμη λόγο να απαιτήσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κυριαρχία του αυτοκινήτου, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για φιλόδοξους στόχους για τη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, ώστε κάθε μέρα στην πόλη να είναι για όλο και περισσότερους "μέρα χωρίς αυτοκίνητο".

 

Μοιράσου το άρθρο!