Περιβάλλον

26/09/2013 - 14:55

Αλλαγή θέσης κάδων ανακύκλωσης στη Μυτιλήνη

Μ

ετά από τόσα χρόνια ο Δήμος Λέσβου, με ευθύνη όλων όσων πέρασαν από δημαρχικά και αντιδημαρχικά αξιώματα, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύστημα ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια το Λιμενικό Ταμείο πήρε την πρωτοβουλία να αναπληρώσει μερικώς το κενό. Αγοράζοντας κάδους και προχωρώντας σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, δίνοντας μία σχετική λύση εδώ και κάποια χρόνια, χωρίς να έχει καμία σχετική υποχρέωση ως υπηρεσία. 

Η ευθύνη όμως για την καθαριότητα της περιοχής περιμετρικά των κάδων παραμένει στο Δήμο. Η σχεδόν μηδενική ανταπόκριση του Δήμου στο να διατηρεί το χώρο καθαρό, σε συνδυασμό με τις σακούλες που αφήνονταν από συμπολίτες μας δίπλα στους κάδους (όταν ήταν ήδη γεμάτοι) δημιούργησε ένα σημείο όχλησης που ενόχλησε τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου οδηγώντας τον να αναζητήσει καινούργια θέση για τους κάδους. 

Μεταφέρθηκαν λοιπόν στο πάρκινγκ στο σημείο που φιλοξενείται το λούνα πάρκ, δημιουργώντας μία αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που προσπαθούν να κάνουν ανακύκλωση και δεν μπορούν να βρουν τους κάδους. Επισημαίνουμε ότι  η μεταφορά των κάδων σε ένα βρώμικο μέρος, με δύσκολη πρόσβαση δείχνει ακόμα πιο άσχημη την εικόνα της πόλης και δεν προτρέπει του πολίτες να ανακυκλώνουν.

                                                           

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας. Για μας πρώτος στόχος αποτελεί η ανακύκλωση στην πηγή. Την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με 4 κάδους σε όλο το νησί για χωριστή συλλογή: (α) χαρτιού, χαρτονιού, (β) πλαστικών και υπόλοιπων υλικών συσκευασίας, μετάλλων, γυαλιού) (γ) οργανικών υλικών (αποφάγια, κλαδέματα κλπ) και (δ) υπολειμμάτων. Απαιτείται προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση), με υποχρεωτική συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και των εστιατορίων.

 

Οι ευθύνες για την ολική αποτυχία στο ζήτημα της ανακύκλωσης ανήκουν στο Δήμο Λέσβου που όχι μόνο δεν μπορεί να ξεκινήσει ένα στοιχειώδες σύστημα ανακύκλωσης αλλά δεν μπορεί ούτε καν το χώρο που βρίσκονται οι κάδοι ανακύκλωσης του Λιμενικού Ταμείου να διατηρήσει καθαρό.

 

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

Μοιράσου το άρθρο!