Περιβάλλον

11/11/2013 - 13:59

Ανάδειξη αλυκών ως οικοτουριστικές περιοχές - 1η Συνάντηση στη Μυτιλήνη

&n

bsp;

Σήμερα Δευτέρα 11 και αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, η 1η Συνάντηση Εταίρων του έργου : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΛΥΚΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - SALT”» στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG), Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.

Ο Δήμος Λέσβου, εντάχθηκε και υλοποιεί το παραπάνω έργο στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG), Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013, μαζί με τους Δήμους Λάρνακας Κύπρου (επικεφαλής Εταίρος) και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στόχος του έργου αποτελεί η επανάκαμψη των αλυκών, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίησή τους μέσα από ήπιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του οικοτουρισμού. Επιμέρους σκοποί είναι η προστασία και ανάδειξη των υδροβιότοπων των αλυκών της περιοχής συνεργασίας και η ήπια «εκμετάλλευση» των χώρων των αλυκών με τη δημιουργία οικοτουριστικών δραστηριοτήτων όπως παρατήρηση πουλιών, κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, χώροι περιπάτου. 

Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 350.000 Ευρώ και για το Δήμο Λέσβου 100.000 Ευρώ.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, στις 9:30 το πρωί, στο Παλαιό Δημαρχείο, έγινε από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, παρουσία του Αντιδημάρχου, Περιβάλλοντος – Ποιότητας Ζωής & Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατού, του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Τουρισμού, Χρήστου Κορδώνη και στων στελεχών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Μάντζαρη και Ζωής Ανατολίτη, καλωσόρισμα των εκπροσώπων των Δήμων Λάρνακας Κύπρου & Αγίου Νικολάου Κρήτης. Σε δηλώσεις τους, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, οι εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας, Ελευθέριος Εμπεδοκλής, Νεοφυτούλα Αγγελίδου και Αγίου Νικολάου, Άννα Ζερβάκη και Μαρία Δεμέτζου, τόνισαν ότι το έργο της ανάδειξης των αλυκών ως οικοτουρισττικών περιοχών είναι πολύ σημαντικό και με πολλαπλά οφέλη, αφού συμβάλει:  

  • Στην προστασία και ανάδειξη των αλυκών ως υδροβιότοπων
  • Στην προστασία φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων
  • Στην αύξηση του πληθυσμού των πουλιών και στη βελτίωση των συνθηκών κάλυψης, τροφοληψίας, ξεκούρασης και φωλιάσματος
  • Στην αισθητική αναβάθμιση των περιοχών των αλυκών
  • Στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στις αλυκές
  • Στην προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • Στην προσέλκυση ειδικών τουριστικών ομάδων
  • Στη δημιουργία νέων πόλων τουριστικής έλξης
  • Στη σύνδεση τουρισμού-περιβάλλοντος

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητούνται θέματα περιεχομένου των δράσεων, προγραμματισμού και προδιαγραφών υλοποίησης, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στις Αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου.

Μοιράσου το άρθρο!