Περιβάλλον

14/03/2012 - 11:18

Ανεξέλεγκτη χωματερή στις Ν. Κυδωνιές - Ο Δήμος Λέσβου αδυνατεί .....

Ανεξέλεγκτη χωματερή στις Ν. Κυδωνιές. Μία χωματερή ανοίγει - δύο κλείνουν.

Ο Δήμος αδυνατεί ακόμα να ελέγξει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας 

Επίσκεψη σε ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στις Ν. Κυδωνίες πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ενεργών πολιτών των Νέων Κυδωνιών εδώ και πολύ καιρό χώρος γύρω στα 300-400 μέτρα από το χωριό (όπως βλέπετε και στις συνημμένες φωτογραφίες) δημοτικός χώρος χρησιμοποιείται από ασυνείδητους ως αυτοσχέδια χωματερή, πετώντας εκεί σκουπίδια, μπάζα και ότι άλλο μπορείς να φανταστεί κανείς.

Παρόλο που κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν το γεγονός στην τοπική κοινότητα, σκουπίδια συνεχίζουν να μεταφέρονται στην περιοχή χωρίς κανένα έλεγχο ενώ η περιοχή είναι προσβάσιμη σε ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη ανεξέλεγκτη χωματερή που ξεφυτρώνει στο νησί μας, απορία της καθυστέρησης δεκάδων χρόνων στην επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Λέσβου.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά μας και αναβαθμίζεται πλέον σε θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την τοπική ατζέντα. Οι όποιες επιπλέον καθυστερήσεις στην προώθηση οριστικών, βιώσιμων λύσεων, μέσω μιας πολιτικής ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, το περιβάλλον αλλά και μια βιώσιμη οικονομία.Απαιτείται η άμεση παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών στο νησί και η ορθή λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ. Πρέπει επιτέλους να υποχρεωθεί και ο Δήμος Λέσβου να πετύχει τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων με βάση υπάρχουσες αλλά και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πετύχουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων μας. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υπάρχουσα νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους δήμους (άρθρο 8 του νόμου 2939) να έχουν εδώ και χρόνια αλλά και να υλοποιούν σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο των αποβλήτων συσκευασίας (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κα) αλλά και άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, μπαταρίες/συσσωρευτές, παλιά ελαστικά, παλιά αυτοκίνητα κα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι χωρίς ανακύκλωση δεν έχουμε ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ αλλά μια ακόμα πολυτελή χωματερή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο άλλα να κατανοήσουμε ότι το κόστος από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ υψηλό και από την περιβαλλοντική αλλά και από οικονομική σκοπιά και προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν θετικά και δημιουργικά με προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή.

  ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

--

Μοιράσου το άρθρο!