Περιβάλλον

05/04/2012 - 13:34

Απέραντη ξεφτίλα στη Λέσβο! Κόβουμε δέντρα με τις ευλογίες των αρχών !!!

yle="text-align:center;">

14 μήνες μετά την πρώτη κοπή των δέντρων στα Μέσα από αγνώστους, λίγα πριν τη διασταύρωση της Αχλαδερής στον κόλπο της Καλλονής, το έργο της καταστροφής ολοκληρώθηκε και από την άλλη πλευρά του δρόμου πριν από δύο ημέρες και μάλιστα με την άδεια των αρχών.

Θυμίζοντας λίγο το ιστορικό της υπόθεσης, τον Νοέμβριο του 2009 οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την αναζήτηση τεχνικής λύσης για την αποφυγή της κοπής δέντρων στην περιοχή των Μέσων κατά την εκτέλεση του έργου της βελτίωσης της ΕΟ Μυτιλήνης Καλλονής. Το ΥΠΕΚΑ είχε ανταποκριθεί και πράγματι μετά από συνάντηση που είχαμε με την εργολήπτρια εταιρία είχε βρεθεί λύση όπου μικρή εκτροπή του άξονα του δρόμου κατά 3 μέτρα μπορούσε να επιτευχθεί η βελτίωση της Εθνικής Οδού χωρίς των κοπή των δέντρων.

Και ενώ το έργο προχωρούσε με τη νέα χάραξη, τον Φεβρουάριο του 2011 εν μία νυκτί βρέθηκαν κομμένα γύρω στα 15 δέντρα στη νότια πλευρά του δρόμου. Άγνωστοι ενήργησαν μέσα στη νύκτα κόβοντας τα δέντρα με επαγγελματικό-χειρουργικό τρόπο. Αμέσως οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγείλαμε το γεγονός στις αρχές, δυστυχώς ποτέ δεν βρέθηκαν οι υπαίτιοι του εγκλήματος αλλά τουλάχιστον Διεύθυνση Δασών κήρυξε την περιοχή ως αναδασωτέα έτσι ώστε κανείς να μην «επωφεληθεί» από αυτήν την καταστροφή. Το μεσημέρι της Τρίτης δυστυχώς κόπηκαν τα δέντρα στην βόρεια πλευρά του δρόμου, ολοκληρώνοντας το έργο που είχε ξεκινήσει πέρυσι, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τις περυσινές παράνομες ενέργειες. Σε άμεση επικοινωνία που είχαμε με τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου μας ενημέρωσαν ότι πράγματι είχε δοθεί άδεια για την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων.......

Αποτελεί πλέον πραγματικότητα ότι άλλο ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας χάνεται οριστικά και με την έγκριση πλέον της Πολιτείας. Με την έγκριση κοπής των συγκεκριμένων δέντρων ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι παράνομες ενέργειες που είχαν γίνει πέρυσι και είμαστε σίγουροι ότι οι δράστες θα χασκογελάνε με τις πρόσφατες εξελίξεις. Τα δέντρα δεν έχουν μόνο οικολογική αξία, αλλά αποτελούν τμήμα της κληρονομιάς, πολύ σημαντικής για το νησί μας, που είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Για ποιο λόγο πρέπει ο ιδιώτης να ευαισθητοποιηθεί για το περιβάλλον όταν η κρατική εξουσία δεν κάνει το ίδιο; Λίγα εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα για την κατασκευή του ίδιου δρόμου έχουν γίνει μπαζώματα μέσα στον πυρήνα της περιοχής Νατούρα στην περιοχή των Αλυκών ενώ έχουν ξεραθεί και τα παρακείμενα αρμυρίκια. Έχουμε κάνει σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και 1,5 χρόνο και δυστυχώς ακόμα αποτελέσματα δεν έχουμε δει.

Σημεία των καιρών. Η αυθαιρεσία των πάντων μένει ατιμώρητη και χωρίς επιπτώσεις. Όλα στο βωμό της «ανάπτυξης» (όπως την έννουν κάποιοι) και του βραχυπρόθεσμου οφέλους και κέρδους. Η πρόοδος του νησιού μας είναι συνυφασμένη με την περιβαλλοντική προστασία. Εμείς οι πολίτες της Λέσβου πρέπει επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να ενεργοποιηθούμε απέναντι σε όλους όσους καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον, απέναντι σε όλους όσους υποθηκεύουν το μέλλον του νησιού μας.

 

Μιχάλης Μπάκας

Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!