Περιβάλλον

13/09/2010 - 14:37

Αποκλειστικό: Ξεμπλόκαρε το μεγάλο έργο ΑΠΕ στη Λέσβο

Την επιτάχυνση μεγάλων έργων ΑΠΕ που παραμένουν «βαλτωμένα» εδώ και χρόνια και αφορούν μεταξύ άλλων υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού, αλλά και μεγάλα υβριδικά πάρκα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, συζήτησε χθες στην ολομέλειά της η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στα έργα που εξετάστηκαν είναι αυτό των Ιberdrola-Ρόκα που αφορά την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών του Βορείου Αιγαίου, (Λέσβου- Χίου- Λήμνου), αλλά και πέντε μεγάλα υβριδικά πάρκα από Ελλάκτωρ και Εdf σε Λέσβο, Κρήτη.

Το πρώτο αφορά την κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία νησιά, συνολικής ισχύος 700 ΜW και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα, έργο προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ (με εξ ολοκλήρου ιδιωτικά κεφάλαια), το οποίο περιμένει στην ουρά από το 2006. Τα υπόλοιπα αφορούν τέσσερα υβριδικά πάρκα της γαλλικής Εdf στην Κρήτη ισχύος 120 ΜW και κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ και ένα της Ελλάκτωρ στη Λέσβο ισχύος 25 ΜW, κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Και για τα πέντε έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία χρόνια από την υποβολή της αίτησης.

Μοιράσου το άρθρο!