Περιβάλλον

05/04/2014 - 15:46

Ασφαλτόστρωση Ναυμαχίας Έλλης

yle="text-align: justify;">Σήμερα Σάββατο 5 Απριλίου 2014, το πρωί, ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση του ανακατασκευαζόμενου πολύπαθου και στρατηγικής σημασίας δρόμου Ναυμαχίας Έλλης, στην Επάνω Σκάλα, η οποία θα περατωθεί εντός 2 – 3 ημερών.

Το έργο αυτό, με το σύνολο των λοιπών εργασιών του, με το οποίο αναβαθμίζεται η Επάνω Σκάλα και αποτελεί κόσμημα για ολόκληρη την περιοχή, θα ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών προθεσμιών, περιλαμβάνει  ειδικότερα τις εργασίες διαμόρφωσης των πεζοδρομίων με πλακόστρωση και επένδυση με πέτρα του επιθαλάσσιου τοίχου και του προστατευτικού από τον κυματισμό τοιχίου, τοποθέτηση καλαίσθητων ιστών (κολωνών) ηλεκτροφωτισμού, καθώς και διακοσμητικών φυτών στη νησίδα, αρμυρίκια κλπ.

Απομένει η τακτοποίηση της επικινδυνότητας των δυο κτηρίων του συγκροτήματος του πρώην εργοστασίου «Καλαμάρη», δια των οποίων διέρχεται τμήμα της οδού που ασφαλτοστρώνεται, θέμα το οποίο όμως αφορά την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και όχι την εν λόγω εργολαβία, καθόσον έχουν κηρυχτεί προστατευόμενα βιομηχανικά κτίρια, προς την οποία Εφορεία, ο Δήμος έχει απευθύνει εδώ και ένα μήνα  σχετικό έγγραφο για την άρση της επικινδυνότητας καταπτώσεων τους.

Ο Δήμος επίσης, προ μηνός, απέστειλε σχετικό έγγραφο  και προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για τον κίνδυνο κατάπτωσης λόγω αποσάθρωσης της τοιχοποιίας, των παραστατών της κεντρικής εισόδου του Αρχοντικού «Γεωργιάδη», ζητώντας την έγκαιρη τακτοποίηση του προβλήματος αυτού, επειδή το ως άνω έργο προχωρά με μεγάλη ταχύτητα.   

Υπενθυμίζεται ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι να ολοκληρώσει η αρχαιολογία την δική της έρευνα σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από την λιθοριπή στον πυθμένα του αρχαίου βόρειου λιμανιού, γεγονός το οποίο δεν αφορά το έργο, γι’ αυτό και έδωσε την αρχική άδεια εκτέλεσης του έργου με ειδικευμένο δύτη, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη από τις 9 Ιανουαρίου 2014 ανενεργός, διότι δεν του έχει σταλεί από τη Διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων ο ειδικός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα να απαγορεύει η εν λόγω υπηρεσία την συμπλήρωση της τοποθέτησης της λιθοριπής, μήκους 25 μέτρων, που προστατεύει το κατασκευασμένο ήδη επιθαλάσσιο τοιχίο προστασίας του δρόμου και του επ’ αυτού προστατευτικού στηθαίου από τα κύματα. Συμπληρώνεται, ότι, τόσο οι υπεύθυνοι της εργοληπτικής εταιρείας και κυρίως ο Δήμαρχος, επανειλημμένα από την έναρξη της κατασκευής του έργου είχαν αναφερθεί γραπτά και προφορικά τόσο προς την εν λόγω υπηρεσία, όσο και προς τον διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού και με αυτοπρόσωπες παραστάσεις του Δημάρχου προς αυτόν, αλλά και στον ίδιο τον Υπουργό Πολιτισμού εγγράφως, για την τακτοποίηση, επιτέλους, της εκκρεμότητας αυτής, καθώς το προαναφερόμενο έργο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά την ύπαρξη σχετικού μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λέσβου. Τέλος, ο Δήμαρχος, θα επιδιώξει την προσωπική επαφή με τον ίδιο τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Παναγιωτόπουλο, για να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα, αφού οι μέχρι τώρα επαφές απέβησαν άκαρπες, δυστυχώς, παρά τις δοθείσες υποσχέσεις.        

Μοιράσου το άρθρο!