Περιβάλλον

12/12/2010 - 12:31

Διαρροή καυσίμων στο λιμάνι Μυτιλήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  νεότερα στοιχεία για τι έκαναν οι Λιμενικές Αρχές  : “Επιχείρηση Παραπλάνηση” από τις Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης
   

Μεγάλη διαρροή καυσίμου από τις δεξαμενές του οχηματαγωγού πλοίου «AEGEAN STAR» σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το πλοίο, γύρω στις 6 το πρωί, προσέκρουσε στη δεξιά είσοδο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα, μήκους 8 μέτρων. Η διαρροή άρχισε μετά την πρόσδεση του πλοίου, στην προβλήτα του λιμανιού. Το λιμενικό ειδοποιήθηκε στις 06.25 από τον πλοίαρχο ότι κατά την διαδικασία εισόδου  στο λιμάνι, στις 05.20, προσέκρουσε στον κυματοθραύστη, ο οποίος βρίσκεται στον πράσινο φανό εισόδου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στην Νο 3 δεξιά δεξαμενή καυσίμων, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ.Το «Αegean Star» ερχόταν από Χίο με 21 άτομα πλήρωμα, 6 επιβάτες και 45 φορτηγά οχήματα.

Το πλοίο παρά την πρόσκρουση ,κατέπλευσε και πρυμνοδέτησε με ασφάλεια στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης, αποβιβάζοντας με ασφάλεια τους επιβάτες του και τα οχήματα. Άμεσα από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, που μετέβη στο σημείο, διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, η οποία με την συνδρομή δύο πλωτών περιπολικών του Λιμενικού Σώματος και ενός ρυμουλκού τοποθέτησαν έγκαιρα πλωτά φράγματα και απορροφητικά υλικά. Έτσι κατάφεραν να εγκλωβίσουν την πετρελαιοκηλίδα εκτάσεως 200 τ.μ. και να αποτρέψουν την επέκταση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Οι διαστάσεις του ρήγματος και η έκταση ζημιών στα ύφαλα του πλοίου, πρόκειται να διαπιστωθούν, κατόπιν αυτοψίας από ιδιώτη δύτη, ενώ σύμφωνα με τον πλοίαρχο δεν υφίσταται πλέον διαρροή καυσίμων στη θάλασσα.Από την Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, η οποία διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

Μοιράσου το άρθρο!