Περιβάλλον

10/05/2014 - 07:38

Διευκρινήσεις Βουνάτσου για το βιολογικό καθαρισμό Πλωμαρίου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον τοπικό τύπο, είδε το φώς της δημοσιότητας κείμενο απευθυνόμενο προς το Δήμαρχο και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, για την βλάβη η οποία σημειώθηκε στο αντλιοστάσιο προς τον βιολογικό καθαρισμό Πλωμαρίου, μεταξύ του Γηπέδου της πρώην Πυρηνομηχανής και του εργοστασίου της Ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη», με αποτέλεσμα τα λύματα να πλημυρίσουν στο προαναφερόμενο σημείο, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες.

Θεωρώ καθήκον μου να παράσχω τις ακόλουθες υπεύθυνες εξηγήσεις, για το ατυχές αυτό γεγονός:

  1. Το σύστημα των αγωγών της συλλογής των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Πλωμαρίου, αλλά και ο βιολογικός καθαρισμός αυτός καθαυτός, είναι ο πιο γερασμένος περιφερειακός βιολογικός καθαρισμός του νησιού, λειτουργεί δε από 15ετίας και πλέον περίπου.
  2. Καλύπτει τις Τοπικές Κοινότητες: Τρύγωνα, Πλαγιάς, οικισμό «Μουριάς», διακλαδίζεται προς τον οικισμό «Αγίας Βαρβάρας», εν συνεχεία επιστρέφει που επεκτείνεται προς την περιοχή του Γηπέδου – τέως Πυρηνομηχανής – εργοστασίου ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη», όπου και επισυνέβη η βλάβη του αντλιοστασίου, συνεχίζεται εντός της πόλεως Πλωμαρίου και απολήγει στην μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ο οποία βρίσκεται μετά την συνοικία «Αμμουδέλι», στην περιοχή της συμβολής του δρόμου Πλωμαρίου – Μελίντας, όπου διακλαδίζεται ο δρόμος προς τον οικισμό «Κάτω Χωριό».
  3. Η εν λόγω απόσταση των αγωγών του βιολογικού αυτού καθαρισμού, είναι άνω των 8 χιλιομέτρων και έχουν παρατηρηθεί και κακοτεχνίες κατά την κατασκευή του, οι οποίες επιτείνουν τα επανειλημμένως σημειωθέντα σοβαρά προβλήματα βλαβών.
  4.  Λόγω της παλαιότητας και του ανωμάλου εδάφους σε αρκετές περιοχές και του μήκους των αγωγών, σημειώνονται από πολλών ετών και προ της σημερινής Δημοτικής Αρχής συνεχείς βλάβες και μέσα στη πόλη του Πλωμαρίου και στους πλησίον οικισμούς όπως εν προκειμένω στην ως άνω περιοχή, οι οποίες αντιμετωπίζονται αμέσως δι’ όλων των δυνάμεων του Δήμου, επειδή η ΔΕΥΑΛ δεν έχει επεκταθεί ακόμα και στον τ. Δήμο Πλωμαρίου, καθώς και σε άλλους τέως Δήμους του νησιού.
  5. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βλάβη παρουσιάστηκε προ πενθημέρου, στις δυο αντλίες, του προαναφερθέντος αντλιοστασίου αμέσως δε έσπευσαν επί τόπου ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, κ. Προκόπης Γυμνάγος, ο Αντιδήμαρχος Έργων Αυτεπιστασίας, κ. Μουτζούρης Δημήτρης και με τη βοήθεια τεχνικών και εργατών, επιχειρήθηκε η επιδιόρθωση της βλάβης αυτής. Στάθηκε όμως αδύνατον, διότι οι αντλίες αυτές είχαν αναρροφήσει δικτυωτό αγροτικό συρματόπλεγμα, άγνωστο πως αυτό βρέθηκε μέσα στον αγωγό, με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν και να απαιτηθεί να αναζητηθούν στην Αθήνα ανταλλακτικά, στην αντιπροσωπεία της Γερμανικής εταιρείας που κατασκεύασε αυτόν τον τύπο προ 15ετίας περίπου, έργο επίπονο, διότι πλέον δεν κατασκευάζεται αυτός ο τύπος της αντλίας, αλλά πλέον εξελιγμένος.
  6. Χθες το πρωί, επιτέλους τα ανταλλακτικά έφθασαν στο Πλωμάρι, επιδιορθώθηκαν οι δυο αυτές αντλίες, και τοποθετήθηκε η μια εκ των δυο με ειδικό γερανοφόρο του Δήμου, διότι το βάρος της εν λόγω αντλίας, είναι άνω των 350 κιλών, το δε κόστος της, ανέρχεται σε 15.000 ευρώ καινούρια. Και ήδη λειτουργεί απρόσκοπτα το εν λόγω αντλιοστάσιο. Η δε δεύτερη αντλία επιδιορθωνόμενη και αυτή, θα τοποθετηθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας.
  7. Είναι απίστευτο στις προηγούμενες περιπτώσεις βλαβών, τα είδη των αντικειμένων που ανασύρθηκαν κατά την εκσκαφή, κα αποκατάσταση των ζημιών σε άλλα σημεία των αγωγών του βιολογικού καθαρισμού Πλωμαρίου, όπως  π.χ. άμμος, ο οποίος με τα  διάφορα άλλα υγρά, έχει μεταβληθεί σε μπετόν και έπρεπε να σπάσει, κουβέρτες, προβιές, κ.τ.λ.

Αυτά προς αποκατάστασιν της αλήθειας, με την επισύναψη στο παρόν και των σχετικών φωτογραφιών.

 

Μοιράσου το άρθρο!