Περιβάλλον

10/01/2019 - 11:24

Έφθασε στη Λέσβο.... 1.120 χιλιόμετρα σε 152 ημέρες !

Η Λέσβος είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου που αναπαράγονται και τα δύο είδη πελαργών: Λευκοπελαργός και Μαυροπελαργός. Έτσι όταν ο γνωστός φωτογράφος άγριας φύσης Πέτρος Τσακμάκης μας παρουσίασε τη φωτογραφία ενός Μαυροπελαργού με πλαστικό δαχτυλίδι (ώστε να μπορεί να διαβαστεί από απόσταση) η περιέργεια να μάθουμε την προέλευση του πουλιού ήταν πολύ μεγάλη.


Τελικά, μετά από αναζήτηση στα Ευρωπαικά Κέντρα Δακτυλίωσης Πουλιών και τελικά με το Ουκρανικό, μάθαμε πως το πουλί, που είναι θηλυκό, γενήθηκε φέτος (δακτυλιώθηκε ως νεοσσός τον περασμένο Αύγουστο) και καταγράφηκε στη Λέσβο μετά από 152 μέρες και έχοντας διανύσει 1120 χιλιόμετρα. Η πιο ενδιαφέρουσα από τις πληροφορίες ήταν, όμως, πως το πουλί γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της χώρας από γονείς που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο επανένταξης και απελευθερώθηκε σε γνωστή προστατευόμενη περιοχή της χώρας.

Οι πλειονότητα των Μαυροπελαργών της Ευρώπης μεταναστεύει στην Αφρική και Ασία για την περίοδο του Χειμώνα, όμως κάθε χρονιά μέχρι και 10 άτομα του είδους καταγράφονται να ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους γύρω από τον Κόλπο Καλλονής. Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν 4 πουλιά στην Αλυκή Πολυχνίτου (Λ. Κακαλής) και 2 ακόμη στην Αλυκή Καλλονής (Ε. Γαληνού).

Του ευχόμαστε καλή επιβίωση και τύχη!

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!