Περιβάλλον

18/02/2012 - 21:18

"Έγκλημα" στο κόλπο Καλλονής Λέσβου

Η φωτογραφία-ντοκουμέντο αποδεικνύει  με το πιο δυνατό τρόπο τις  παράνομες αμμοληψίες  (εξόρυξη και αφαίρεση ποσότητας άμμου)  που γίνονται στη Καλλονή (περιοχή  Natura). Η φωτογραφία  είναι σημερινή (18/02/2012).  Η εγκληματική αυτή ενέργεια υποβαθμίζει και θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.  Ακόμα και λόγοι υγιεινής επιβάλλουν να μην γίνονται αμμοληψίες   αφού από μια ανεξέλεγκτη τέτοια πράξη μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνους λάκκους και εστίες σοβαρών μολύνσεων και μικροβίων.

Το "παράδειγμα" το έχουν δώσει και οι φορείς του νησιού μας με τους δρόμους που σχεδιάζουν... την προκλητική αδιαφορία  τους  στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καταγγελίες για παράνομες αμμοληψίες υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά δεν έγινε τίποτα... Τόσο δύσκολο είναι να συλληφθούν όσοι εγκληματούν;

Για το θέμα αυτό το Lesvosnews.net επικοινώνησε με το κ. Μιχάλη Μπάκα (εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων). Ο Μιχάλης Μπακας δήλωσε  "τη Δευτέρα θα διερευνησουμε το θέμα  στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ καλούμε όσους πολίτες γίνουν μαρτυρες παράνομων ενεργειών να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία"

Οι περιοχές αυτές υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και οι οχλήσεις που έχουν επιπτώσεις στα είδη, ενώ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, κάθε έργο που είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά περιοχή του δικτύου Natura 2000 πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κατάλληλης εκτίμησης, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του, και μπορεί να εγκριθεί μόνον εφόσον δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της περιοχής

Μερικές πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζουν οι λαθραμμολήπτες:

Οι παραβάτες των κειμένων διατάξεων περί αμμοληψίας, δηλαδή οι προβαίνοντες σε αμμοληψία, ανεξαρτήτου ποσότητας χωρίς σχετική άδεια, χαρακτηρίζονται γενικά λαθραμμολήπτες. Λαθραμμολήπτες θεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις όχι μόνο οι κύριοι μετέχοντες και οι βοηθοί αυτών (εργάτες), όσο και οι ιδιοκτήτες ή οδηγοί και βοηθοί τους παντός είδους μέσων μεταφοράς, μη εξαιρουμένου ακόμα και του εργολάβου για τον οποίο προορίζεται η άμμος, αν αποδειχθεί ότι γνώριζε περί της απαγορευμένης περιοχής.

Οι λαθραμμολήπτες διώκονται σύμφωνα με άρθρα πολλών διατάξεων (αστυνομικών κ.λπ.) με σοβαρότερη εκείνη της "περί προστασίας δημοσίων κτημάτων", της "περί προστασίας αιγιαλού και παραλίας" ακόμα και υγειονομικών διατάξεων που προβλέπουν εκτός από φυλάκιση και υψηλό χρηματικό πρόστιμο ακόμα και κατάσχεση των μέσων εξόρυξης και μεταφοράς.

Στους χώρους αιγιαλών όπου τα κατά τόπους λιμενικά όργανα ενεργούν τακτικούς αιφνίδιους ελέγχους σε περίπτωση που εντοπίσουν αμμολήπτες χωρίς σχετική άδεια ενεργούν αυτεπάγγελτη δίωξη, συλλαμβάνοντας και παραπέμποντας τους δράστες στον εισαγγελέα, ενώ προβαίνουν παράλληλα στη κατάσχεση όλων των μέσων με τα οποία επιχειρήθηκε η παράβαση.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ !!!!

Μοιράσου το άρθρο!