Περιβάλλον

29/03/2019 - 18:53

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Λέσβου: «Μια φωλιά για τον Καλόγερο»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο υλοποιεί σε σχολεία της Λέσβου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια φωλιά για τον Καλόγερο». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στα χωριά του νησιού και υλοποιείται στην έδρα κάθε σχολείου.


Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία με τα πουλιά που ζουν γύρω μας, τις ανάγκες τους, τις οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους, την ομορφιά τους. Τα παιδιά παρακολουθούν στην τάξη ειδική προβολή-παραμύθι και στη συνέχεια η δραστηριότητα συνεχίζεται στην αυλή του σχολείου όπου θα κατασκευάσουν, βάψουν ξύλινες τεχνητές φωλιές τις οποίες στο τέλος θα τοποθετήσουν σε δέντρα της αυλής ή κάποιου κοντινού πάρκου (αν η αυλή δεν έχει το απαιτούμενο πλήθος δέντρων).
Οι φωλιές σκοπό έχουν να προσελκύσουν παπαδίτσες (Καλόγερο και Γαλαζοπαπαδίτσα) μικρά πουλιά που ζουν σε δάση αλλά και στις πόλεις και τα χωριά της Ευρώπης και φωλιάζουν σε κοιλότητες (κουφάλες δέντρων κ.ά.). Τα κουτιά αυτά θα αποτελέσουν νυχτερινό καταφύγιο κατά τη χειμερινή περίοδο και πιθανά θέση για να κατασκευάσουν τη φωλιά τους τα πουλιά την Άνοιξη (από μέσα Μαρτίου και στη δεύτερη γέννα το Μάιο), εμπλουτίζοντας τη φύση που περιβάλει το σχολείο και ταυτόχρονα δίνοντας δυνατότητα παρατήρησής της από τα παιδιά. Τα παιδιά παρατηρούν, συζητούν, βρίσκουν λύσεις και… μαστορεύουν!


Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε όσα σχολεία δηλώσουν συμμετοχή (περιορισμένος αριθμός θέσεων) και προσφέρεται μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2019.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εκπροσωπεί τη χώρα μας στο διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα GAIA, που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να λύσουν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα της κοινότητάς τους. Αναγνωρίζοντας τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας της, υποστηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος με τις τεχνητές φωλιές για παπαδίτσες σε σχολεία της Λέσβου, έχοντας τρέξει πιλοτικά το ίδιο πρόγραμμα πέρυσι σε σχολεία της Αττικής. Η χορηγία καλύπτει την προμήθεια υλικών και εργαλείων, εποπτικού υλικού καθώς και τα έξοδα μετακινήσεων.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Για τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε είναι ανοιχτό για το κοινό τις καθημερινές ημέρες κατά τις ώρες 10:00-13:00. Εκτός από μεμονωμένους επισκέπτες, το Κέντρο δέχεται σχολεία και ομάδες επισκεπτών για περιήγηση στη μόνιμη έκθεση αλλά και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες - κατόπιν προ-συνεννόησης. Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis και στη σελίδα  στο Facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/

Μοιράσου το άρθρο!