Περιβάλλον

22/10/2013 - 17:49

Ελπίδες... για το Βιολογικό Καθαρισμό της νότιας πόλης

Α

γώνα δρόμου πραγματοποιούν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να μην μείνει εκτός ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης το εξαιρετικά μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας έργο του Βιολογικού Καθαρισμού της Νότιας πόλης.
Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» του έργου αυτού είναι γνωστή σε όλους και έχει δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ένα ώριμο έργο, που στις αρχές του χρόνου απεντάχθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω overbooking.
Η Δημοτική Αρχή σε μια ύστατη προσπάθεια, το υπέβαλε ως πρόταση στην πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών που ζητούσε από κάθε δήμο να δηλώσει ένα ώριμο έργο, προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί.
Έκπληκτοι η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες της Λέσβου, ενημερώθηκαν πριν δύο εβδομάδες περίπου πως εξαιτίας λάθους, αντί να ενταχθεί το έργο του Βιολογικού της Νότιας πόλης, εντάχθηκε το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο του ΣΧΟΟΑΠ Γέρας.
Χθες το πρωί μετέβησαν στην Αθήνα, όπου είχαν συναντήσεις με φορείς στα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης αλλά και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Δήμαρχος Δ. Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γ. Βατός και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήρης Μαρινάτος.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Δ» ο Γ. Βατός, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις στα Υπουργεία, με μοναδικό θέμα την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις για το λάθος που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.
«Σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε, συμπέρανα ότι υπήρξε κακή συνεννόηση μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης κι έτσι αντί να ενταχθεί το έργο του Βιολογικού της νότιας πόλης, εντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ Γέρας.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και εγώ με το Σ. Μαρινάτο, επιμείναμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ένταξης του έργου. Δείξαμε ότι μας ενδιαφέρει πολιτικά και ουσιαστικά το ζήτημα και θεωρώ ότι δώσαμε ένα σαφές μήνυμα στους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συναντήσαμε. Οι δεσμεύσεις που λάβαμε είναι πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Σωτ. Μαρινάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θεωρώ ότι οι συναντήσεις που έγιναν ήταν στη σωστή κατεύθυνση κι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις για το έργο του Βιολογικού της Νότιας πόλης. Οι πολιτικές δεσμεύσεις των Υπουργών και των υπηρεσιακών στελεχών ήταν ότι το ζήτημα θα επανεξετασθεί και πολύ πιθανόν το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα, του Υπουργείου Εσωτερικών».

Μαρία Χατζηγεωργίου / ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!