Περιβάλλον

15/01/2013 - 16:12

Επιστολή-Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για το βιολογικό καθαρισμό της νότιας Μυτιλήνης

Επιστολή-Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για το βιολογικό καθαρισμό της νότιας Μυτιλήνης

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Με το αριθμ. πρωτ. οικ.: 126367/21-12-2012 έγγραφο , με θέμα : Ανάκληση των αποφάσεων ένταξης πράξεων στον άξονα προτεραιότητας 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013,  ανακαλείται μεταξύ άλλων είκοσι επτά έργων,  η απόφαση ένταξης του έργου

 « Αποχέτευση Ακαθάρτων και ΕΕΛ των οικισμών της Νότιας πόλης Μυτιλήνης».

Ως αιτιολογικό της ανάκλησης αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο σας «γιατί οι παραπάνω πράξεις αφενός δεν είναι απαραίτητες με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος αφού δεν αφορούν σε οικισμούς Γ προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και δεν περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και αφετέρου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησής τους (δεν έχουν λάβει προέγκριση δημοπράτησης για κανένα υποέργο τους)».

Θεωρούμε ότι κακώς περιλαμβάνεται το εν λόγω έργο στον πίνακα των υπό απένταξη   έργων για τους παρακάτω λόγους:

 

1. Οι οικισμοί που εξυπηρετούνται με το προτεινόμενο έργο είναι οι οικισμοί Ταξιάρχες, Αγ. Μαρίνα, Βαρειά-Ακρωτήρι, Νεάπολη,  Κουμκό,  Πληγώνι & Αγριλιά Κρατήγου. Είναι οικισμοί που σήμερα συγκεντρώνουν πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων, που συνεχώς αναπτύσσονται κατ΄επέκταση της πόλης Μυτιλήνης, και είναι ενοποιημένοι αφού δεν υφίστανται πλέον γεωγραφικά όρια μεταξύ τους.  Στην περιοχή είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξενοδοχεία και το αεροδρόμιο.

Ο ωφελούμενος πληθυσμός σε περίοδο αιχμής στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνει τους 5.650 κατοίκους, ενώ ο προβλεπόμενος πληθυσμός αιχμής 20ετίας φτάνει τους 9.600 κατοίκους.

Το γεγονός αυτό ο Δήμος Μυτιλήνης το είχε επισημάνει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  με έγγραφο του τον Ιανουάριο του 2010, με επαρκή τεκμηρίωση για το ότι η περιοχή του έργου εντάσσεται στην προτεραιότητα Β σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ. 

Σας επισημαίνουμε ότι η όχληση της περιοχής βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, και ταυτοχρόνως αποτελεί την κύρια κολυμβητική περιοχή για τους κατοίκους της πόλης και τους παραθεριστές.

 

2. Ο Δήμος Λέσβου,  έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις,  και είναι έτοιμος εντός μηνός να προβεί στην δημοπράτηση του έργου.

Η χρονική υστέρηση  που υπάρχει στην δημοπράτηση του έργου είναι μικρή και αιτιολογείται από την πολυπλοκότητα των αδειοδοτήσεων που έπρεπε να ληφθούν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, για το οποίο ο Δήμος Λέσβου έχει συντάξει πλήθος μελετών με χρονική αφετηρία  το 2002 με την εκπόνηση της Προκαταρκτικής Μελέτης.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Για να ενταχθεί το έργο στις 27-10-2011 (Α.Π.: οικ 172970) τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου όσο και οι Υπηρεσίες της ΕΥΔ αφιέρωσαν πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη υποβληθεί και αναμένεται η προέγκριση της ΕΥΔ για την δημοπράτηση του έργου

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το έργο αφενός αφορά  προτεραιότητα της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και αφετέρου μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, ζητάμε την δική σας παρέμβαση ώστε να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο προς όφελος των δημοτών μας και της χώρας.

 

                                                                                          

                                                                                          Ο

                                                                        ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

                                                                  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΚΙΩΝΑ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κύριο Κωστή Χατζηδάκη
  2. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Κύριο Ευάγγελο Λιβιεράτο

ΚΟΙΝ:

  1. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου
  2. Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής  Πολιτικής, Κύριο Μουτζούρη Κωνσταντίνο
  3. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Κύριο Σπιλάνη Γιάννη
  4. Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Κυρία Καλογήρου Χριστιάνα
  5. Βουλευτές Νομού Λέσβου

κ. Βογιατζή Παύλο

κ. Ζερδελλή Γιάννη

κ. Σηφουνάκη Νίκο

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!