Περιβάλλον

30/06/2014 - 23:27

Επιστολή της Οικογένειας Παναγιώτου για την καταστροφή του ντουσιμέ στο Ακρωτήρι

yle="text-align: justify;">Επιστολή της οικογένειας του  αείμνηστου Δημάρχου Νότη Παναγιώτου για όλα όσα έχουν συμβεί στο Ακρωτήρι. Αναλυτικά η επιστολή :

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να βρισκόμαστε στην Αθήνα, ενώ στη γειτονιά μας στην περιοχή Βάγιες (Άγιος Αντώνης) στη Μυτιλήνη και μέσα στα όρια του παραδοσιακού οικισμού των Ταξιαρχών γίνονται αυθαίρετες εργασίες που καταστρέφουν το κόσμημα της γειτονιάς, τον ντουσιμέ που υφίσταται και διατηρείται απαρχής του οικισμού. Ο ντουσιμές αποτελεί μνημείο της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής αλλά επίσης βασικό και σημαντικό στοιχείο της ισορροπίας της οικολογίας της περιοχής, αφού το χειμώνα λειτουργεί σαν χείμαρρος που διοχετεύει και φιλτράρει τα βρόχινα νερά που κατεβαίνουν από τους Ταξιάρχες μέχρι το ποτάμι.

Ήδη από τα «εξωραϊστικά» έργα των προηγούμενων ετών, τμήμα του παλιού ντουσιμέ από τους Ταξιάρχες μέχρι το μισό αυτής της διαδρομής έχει μετατραπεί σε τσιμεντόδρομο –πάντα με επιχείρημα την επίπλαστη συνήθως ανάγκη πυρασφάλειας και πρόσβασης ασθενοφόρων.  Το αποτέλεσμα είναι, η ροή των νερών να είναι επικίνδυνα ορμητική σε περιόδους βροχών, καθώς ο τσιμεντόδρομος δεν μπορεί να απορροφήσει τα νερά ούτε να διακόψει την ορμή τους, τουναντίον μεγιστοποιεί και τον όγκο τους και την ορμή τους. Τα εμφανή αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης είναι η καταστροφή των πέτρινων μαντρότοιχων των χωραφιών, που οι όμοροι ιδιοκτήτες του μονοπατιού καλούνται τόσα χρόνια να επισκευάζουν.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά αυτά επί αντιδημαρχίας του κου Κουνιαρέλλη στην διεύθυνση καθαριότητας, η τακτική των κατοίκων της γειτονιάς είναι να αναλαμβάνουν μόνοι τους τις εργασίες ξεχορταριάσματος, καθαρισμού του μονοπατιού από τα φερτά χώματα και τις επισκευές του βοτσαλωτού, αφού ο Δήμος στα πλαίσια –νομίζαμε- της οικονομικής κρίσης ήταν απών. Και τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος εδέησε να «καθαρίσει» το μονοπάτι, το μετέτρεψε σε έναν αγροτικό λασπόδρομο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται. Σαν αιρετός του Δήμου Μυτιλήνης θα περίμενε κανείς να υπηρετεί και να υποστηρίζει τις εγκεκριμένες μελέτες που διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης  οι οποίες προτείνουν αυτόν τον κοινοτικό δρόμο, σαν τμήμα της περιπατητικής  διαδρομής που θα ενώσει το παραδοσιακό χωριό Ταξιάρχες με τον υδροβιότοπο της ρεματιάς, τα μουσεία Τεριάντ και Θεόφιλου μέχρι την παραλία της Βαρειάς. 

 Οι παραδοσιακές τεχνοτροπίες και κατασκευές συνεχώς αποδεικνύονται όχι μόνο πιο οικολογικές αλλά και πιο λειτουργικές από τις κατασκευές με σύγχρονα υλικά και μεθόδους που ακόμα δοκιμάζονται στην χρήση τους. Η πορεία της χώρας έχει αποδείξει ότι τις παραδοσιακές τέχνες τις μνημονεύουμε και κορδωνόμαστε για αυτές όταν η διατήρησή τους εξυπηρετεί το ατομικό μας συμφέρον. Μεμιάς ξεχνάμε παραδόσεις και πολιτισμούς όταν θεωρούμε ότι απειλείται η τσέπη μας και η περιουσία μας.  Εμείς σαν υποστηρικτές του έργου της οικογένειάς μας, του δημάρχου Νότη Παναγιώτου συζύγου και πατέρα μας αλλά και του δημάρχου Απόστολο Αποστόλου πατέρα και παππού μας,  που αποδεδειγμένα δώσανε τις μάχες τους ενάντια σε αυτά τα μικροσυμφέροντα για τη διατήρηση της κληρονομιάς, με όραμα και στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση.

Σχετικά με αυτά που δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο, επισημαίνουμε ότι έως ότου κάποιος από την οικογένεια έρθει στη Μυτιλήνη δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καταπάτηση ή όχι του οικογενειακού κτήματος κατά τη διάνοιξη του δρόμου. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους καταγγελίες. Άλλωστε η καταπάτηση είναι το λιγότερο που μας απασχολεί σε αυτήν την υπόθεση αυθαίρετης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Αντιθέτως μπορούμε να καταγγείλουμε ως καταφανώς αυθαίρετες τις εργασίες που έγιναν, στην εκπνοή μάλιστα της θητείας αυτής της δημαρχίας. Ο κατάλογος με τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο (αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρημένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας εγκεκριμένη από Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, και από Αποκεντρωμένη Διοίκηση κλπ) είναι μακρύς και οι εν λόγω εργασίες δεν συνοδεύονται ούτε από μία. Πιο αυθαίρετο δεν γίνεται…

Στα δικά μας μάτια ο ντουσιμές ήταν το κόσμημα της περιοχής. Μέσα στην ερείπωση της χώρας, την εγκατάλειψη των υποδομών και την καταπάτηση των πάντων, αυτές οι μικρές περιοχές όασης και μνήμης πρέπει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο. Το ζητούμενο για εμάς και όπως γνωρίζουμε για όλη την γειτονιά, είναι να αποκατασταθεί άμεσα ο ντουσιμές στην μορφή που ήτανε και να κηρυχθεί διατηρητέος, αφού προηγουμένως εκπονηθούν μελέτες που θα υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο ανακατασκευής του, την οριοθέτησή του καθώς και τον σαφή χαρακτηρισμό της χρήσης του σαν πεζόδρομος. Όταν αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε, έγινε με γνώμονα και μέτρο το πέρασμα πεζών, γαϊδουριών και βρόχινων χείμαρρων. Σε καμία περίπτωση η χρήση του δεν μπορεί να είναι για πέρασμα αυτοκινήτων και μεγάλων οχημάτων. Σε αυτή την μελέτη επίσης,  θα μπορούσε να προβλεφθεί και ο τρόπος πρόσβασης πυροσβεστικών και ασθενοφόρων στα κτήματα τα οποία δεν έχουν άλλη πρόσβαση από αυτοκινητόδρομο και τα οποία πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν θα είναι ελάχιστα. Οι κατασκευασμένοι αμαξωτοί δρόμοι έχουν ανομολόγητο στόχο και συνοδεύονται πάντα στην Ελλάδα από επεκτάσεις σχεδίου πόλης, οικοπεδοποιήσεις και αλλοιώσεις του τοπίου και της ποιότητας των παραδοσιακών οικισμών.     

Ο Δήμος Λέσβου πρέπει να πάρει σαφή θέση, να ελέγξει την αυθαιρεσία και να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αποκατάστασης του ντουσιμέ. Του δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξει ότι η ρήση «ότι γίνεται δεν ξεγίνεται» δεν είναι πάντα ορθή.

 

Αθήνα 29 Ιουνίου 2014

Η οικογένεια Παναγιώτου


Διαβάστε για το θέμα:

H αλήθεια για την καταστροφή του καλντεριμιού στην περιοχή Άγιος Αντώνιος Ακρωτηρίου Μυτιλήνης

Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Δήμου Λέσβου....όταν ο Δήμος Λέσβου καταστρέφει ! ! !

                         

Μοιράσου το άρθρο!