Περιβάλλον

28/06/2014 - 12:06

H αλήθεια για την καταστροφή του καλντεριμιού στην περιοχή Άγιος Αντώνιος Ακρωτηρίου Μυτιλήνης

Σχετικά με το θέμα της καταστροφής του καλντεριμιού στην περιοχή Άγιος Αντώνιος Ακρωτηρίου που προέκυψε εκ νέου μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας, και σε συνέχεια των δηλώσεων τόσο του Δημάρχου κ. Βουνάτσου, όσο και του Αντιδημάρχου κ. Κουνιαρέλλη, οι κάτοικοι της περιοχής Αγ. Αντωνίου Ακρωτηρίου αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε τα ακόλουθα: Από τις δηλώσεις του κ. Κουνιαρέλλη υπάρχει τουλάχιστον για πρώτη φορά η παραδοχή ότι προέβη αυτοβούλως και αυθαιρέτως σε εργασίες επί του παραδοσιακού πλακόστρωτου δρόμου. Διότι μέχρι και σήμερα τις εργασίες στις οποίες και είχε προβεί χωρίς καμία έγκριση του Δήμου τις είχε «βαφτίσει» ως εργασίες καθαριότητας. Τώρα πάλι την καταστροφή του πλακόστρωτου και την επιχωμάτωσή του την εκλαμβάνει ως επισκευή. Ευτυχώς που έχουμε σώας τας φρένας και πλήρη επαφή με την  πραγματικότητα. Καλούμε τον οποιοδήποτε να έρθει στην περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι τι έχει γίνει. Η κατάχρηση εξουσίας και οι απειλές δεν θα περάσουν.

Χαιρετίζουμε την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Βατού, ο οποίος ενώπιών μας ευθαρσώς διαπίστωσε ότι γίνονται εργασίες χωρίς καμία έστω και υποτυπώδη μελέτη και ότι οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν. Χαιρετίζουμε τη θετική εισήγηση που θα παρέχει ο κ. Δήμαρχος στην νέα Δημοτική Αρχή για την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του πλακόστρωτου, όπως και την εντολή που έδωσε για διακοπή των εργασιών επιλαμβανόμενος άμεσα της από 25.06.2014 αιτήσεώς μας.

Παραπλανηθείς ωστόσο από τους ισχυρισμούς του κ. Κουνιαρέλλη & επειδή εντέλει δεν έγινε η αυτοψία για την οποία και κλήθηκε επί του τμήματος του πλακόστρωτου όπου γίνονται οι διαπλατύνσεις και οι επιχωματώσεις, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε αγροτικό δρόμο μετά το πλακόστρωτο, ενώ τέτοιος δρόμος δεν υπάρχει. Είναι η συνέχεια του πλακόστρωτου που εσκεμμένως επιχωματώθηκε.

Εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική αντιπαλότητα με τον κ. Κουνιαρέλλη ούτε είναι πολιτικό το θέμα μας όπως τεχνηέντως παρουσιάζεται, αλλά υπαρκτό. Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του εναπομείναντος παραδοσιακού πλακόστρωτου και δεν θέλουμε να επιχωματωθεί ή να τσιμεντοστρωθεί αιφνίδια όπως και έγινε στο παρελθόν σε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Πιστεύουμε πως μετά από όλα αυτά, θα σταματήσουν όλες οι αυθαίρετες εργασίες με τις οποίες κινδυνεύσει να καταστραφεί πλήρως η διατήρηση του παραδοσιακού ντουσιμέ και ενωμένοι θα δώσουμε αγώνα για τον σκοπό αυτό προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε κόστος».

Ο δικηγόρος Νικόλαος Σάββας ο οποίος ομοίως παρευρίσκονταν στη συνάντηση εκπροσωπώντας τους κατοίκους της περιοχής πρόσθεσε: «Σαφέστατα οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Αντωνίου Ακρωτηρίου αναγνωρίζουν ότι ο παραδοσιακός πλακόστρωτος δρόμος είναι δημοτικός και κοινόχρηστος. Πλην όμως, κανένα μεμονωμένο μέλος ούτε καν ολόκληρη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λέσβου δεν μπορεί να προβαίνει σε διαπλάτυνση και επιχωμάτωση του παραδοσιακού πλακόστρωτου στερούμενη παντελώς νομιμότητας, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει ουδεμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να έχει εκπονηθεί καμία τεχνική μελέτη και χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία για τα δημόσια έργα. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να εκτελεί αυτοβούλως και με υπαλλήλους του Δήμου τα ανωτέρω έργα οδοποιίας προφασιζόμενος ότι εκτελεί μόνο εργασίες καθαριότητας. Εννοείται βέβαια, πως στο μέλλον, εφόσον εκπονηθεί μελέτη και τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, οι κάτοικοι της περιοχής θα επιδοκιμάσουν οποιαδήποτε ενέργεια επισκευής του πλακόστρωτου και διατήρησής του με την ίδια τεχνοτροπία ώστε να διαφυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής».    

Μοιράσου το άρθρο!