Περιβάλλον

06/04/2015 - 20:36

Η αδιαφορία μας "σκοτώνει" τον ανεμόμυλο στο Πέραμα Γέρας

Ο ανεμόμυλος του Περάματος Γέρας, που είναι χτισμένος λίγο έξω από τον οικισμό του Παπάδου, ακριβώς μπροστά από το βυρσοδεψείο Σουρλάγκα, όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του βυρσοδεψείου στην άλεση βελανιδιού. Ο ανεμόμυλος μάλιστα, αναφέρεται σε χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου στα 1834 και θεωρείται το κόσμημα και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, αν αναλογιστούμε και την συμβολή του στην οικονομική ζωή, στην εμπορική άνθιση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενάμιση αιώνα πριν .
Ανακαινίστηκε από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία το 2004 και αποτελεί πλέον πολιτιστικό χώρο.
Όμως τώρα έχει και πάλι εγκαταλειφτεί. Η ανοιχτή πόρτα του, σου κινεί την περιέργεια να περάσεις το κατώφλι του επιβλητικού αυτού κτίσματος. Δυστυχώς και εδώ απογοήτευση. Η πλήρης εγκατάλειψη. Έχει μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό περιστεριώνα και καταφύγιο γλάρων, με αποτέλεσμα όλο το εσωτερικό, τα δάπεδα οι σκάλες που οδηγούν στο πάνω τμήμα του, αλλά και αυτό να είναι γεμάτο κουτσουλιές και το σαμάκι της σκεπής σάπιο, ή παρασυρμένο από τον άνεμο και τον καιρό.
Η επέμβαση θα πρέπει να είναι άμεση, για να προλάβουμε περαιτέρω ζημιές και φθορές, μεγαλύτερες απώλειες και περισσότερα έξοδα.
 
από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 

Μοιράσου το άρθρο!