Περιβάλλον

03/06/2011 - 14:45

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ ντροπιάζει τη Μήθυμνα!(το διαμάντι του τουρισμού στη Λέσβο) - Αυτή είναι λοιπόν η Λέσβος;

Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου

Εκεί που η διοικητική προχειρότητα συναντά την περιβαλλοντική ανευθυνότητα και βάζουν φρένο στις προσπάθειες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου

 

Η γνωστή πλημμύρα μεγαλόστομων διακηρύξεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντας σκεπάζει και σε αυτή την επέτειο τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας αλλά και της Λέσβου.

Για μια ακόμη φορά Ιδιαίτερα φουσκωμένες και οι δηλώσεις αρκετών τοπικών παραγόντων για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος στη Λέσβο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ως καίριο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λέσβο και δυστυχώς αναγκαζόμαστε και πάλι να επανέλθουμε σε αυτό.

Αναφερόμαστε στην προβληματική λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ του νησιού, που 3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, υπολειτουργεί καθώς δεν γίνεται χωματοκάλυψη ενώ χωρίς προγράμματα ανακύκλωσης θα καταλήξει να είναι μια πολυτελής χωματερή με πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, καθώς οι δήμοι της Λέσβου είχαν δείξει εγκληματική καθυστέρηση στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης στο νησί και περιμέναν πάντα τους εθελοντές για να τους λύσουν το πρόβλημα. Ο νέος Δήμος Λέσβου πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες στην πράξη ώστε να εφαρμοστούν επιτέλους προγράμματα ανακύκλωσης στο νησί.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες του Μολύβου για την πρόχειρη αποθήκευση απορριμμάτων σε κοντέινερ στον χώρο στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον οικισμό και περίπου 200 μέτρα από κάμπινγκ. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας κοινοποιούμε η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί τον χώρο για να αδειάζουν τα απορρίμματα μέχρι την μεταφορά τους στον κεντρικό ΧΥΤΑ, προσπαθώντας να βρει λύση στην καθυστέρηση λειτουργίας Σταθμούς Μεταφόρτωσης που θα ικανοποιεί την περιοχή. Το σημείο είναι εμφανές από τον οικισμό του Μολύβου και βρίσκεται πολύ κοντά και σε σπίτια και τουριστικές μονάδες. Αντίστοιχα προβλήματα με «πρόχειρες» λύσεις αποθήκευσης των απορριμμάτων μας έχουν καταγγελθεί και για την Πέτρα αλλά και την Καλλονή. Δεν μηδενίζουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται, αλλά είναι προφανές ότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέση όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες δεν είναι επιτυχής και απαιτείται από το Δήμο η αναζήτηση άλλης λύσης που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία αλλά και στο τουριστικό προφίλ του μεγαλύτερου παραθεριστικού κέντρου του νησιού μας.

Αντί λοιπόν για διακηρύξεις για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, χρειάζονται πράξεις και μια άλλη πολιτική, όπου μαζί με την καθημερινή δράση μας δράση θα ενεργοποιηθούμε όλοι για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν.

Χωρίς περίσσια λόγια. Σεμνά και ταπεινά

κλικ στη φωτό για να δείτε του χώρους :

Μοιράσου το άρθρο!

geotee