Περιβάλλον

25/02/2014 - 11:58

Η παράνομη ταμπέλα παραμένει στην προκυμαία Μυτιλήνης - Κράτος αναρμοδίων

yle="text-align: justify;">του Ηλία Μαραβά / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών για το θέμα της τεράστιας προσβλητικής πινακίδας αρτοποιείου στο λιμάνι.
Τι κι αν έχει γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία, τι και αν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας γίνονται μάρτυρες της συγκεκριμένης κακογουστιάς, τι κι αν το θέμα ταξίδεψε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα ως η απίστευτη κακογουστιά;
Η πινακίδα παραμένει 10 ημέρες σχεδόν μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ενώ χθες άνοιξε κανονικά και η επιχείρηση.

Όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια από το Δήμο Λέσβου για την τοποθέτηση της πινακίδας, αλλά και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η οριστική έκδοση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να επιδοθεί στον υπεύθυνο λειτουργίας της επιχείρησης έγγραφο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, βάσει του οποίου θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί η πινακίδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθούν πρόστιμα στην επιχείρηση σε πρώτη φάση και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα ακολουθήσει η αποξήλωση της παράνομης πινακίδας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, δήλωσε σχετικά με το θέμα στο «Ε»: «Η τοποθέτηση της συγκεκριμένης ταμπέλας δεν έχει την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο Λέσβου, όπως και η επιχείρηση δεν έχει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.

Δεν υπήρχε περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία να εγκρίνει μια τέτοιων διαστάσεων ταμπέλα και ειδικά στην προκυμαία.

Ήδη έχουν ασχοληθεί με το θέμα οι αρμόδιες υπηρεσίες και θα πράξουν τα νόμιμα. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, καλό είναι όσοι επιχειρηματίες ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι να κάνουν του κεφαλιού τους.

Οφείλουν, αντιλαμβανόμενοι και το δικό τους καλό, να μην προκαλούν - και για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχω να σημειώσω ότι πρόκειται για την απόλυτη πρόκληση.»

Ο ιδιοκτήτης

Ο υπεύθυνος λειτουργίας της επιχείρησης, Ματθαίος Σέρμπος, δήλωσε στο «Ε»: «Δε βρήκαμε άκρη με τις υπηρεσίες για την πινακίδα.

Ο ένας μας έστελνε στον άλλον χωρίς να μάς λένε ποιος τελικά είναι ο αρμόδιος. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας οι τόσες αντιδράσεις. Θέλαμε να μπει η ταμπέλα για να φαίνεται η επιχείρηση από μακριά. Αν μου πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να την κατεβάσω, θα το κάνω και θα ζητήσω και συγγνώμη.

Δε είχα πρόθεση ούτε να δυσαρεστήσω τον κόσμο, ούτε να προσβάλω την αισθητική της πόλης. Το μαγαζί αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και κόστισε πολλά χρήματα. Έχω πικραθεί γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις το θέμα αυτό.

Οι μηχανικοί που συνεργάζονται το ψάχνουν και μόλις οι υπηρεσίες μού πουν τι ταμπέλα επιτρέπεται να βάλω, θα την αφαιρέσω αυτή. Δυστυχώς η γραφειοκρατία μπορεί να κάνει και τρεις μήνες μέχρι να εγκριθεί η άδεια λειτουργίας. Αν περιμένουμε μέχρι τότε, θα καταστραφούμε από τα έξοδα που τρέχουν. Έτσι λειτουργούμε με την προσωρινή έγκριση.

Αν μας γίνει κάποια μήνυση, μέχρι αυτή να εκδικασθεί έχει βγει η άδεια και στο δικαστήριο αθωωνόμαστε.»

Ομολογεί!

Ο πραγματικά ειλικρινέστατος Ματθαίος Σέρμπος ουσιαστικά ομολογεί την πρακτική που εφαρμόζουν πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να «παρακάμψουν» τη γραφειοκρατία. Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ανάλογες περιπτώσεις, έτσι και εδώ δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν δεν προκαλούσε αρκετά η συγκεκριμένη ταμπέλα.

Οι υπηρεσίες συνήθως περιμένουν κάποια καταγγελία για να κινητοποιηθούν. Έτσι έγινε και στην περίπτωση αυτή, με την καταγγελία να προέρχεται από την Τοπική Οργάνωση των Οικολόγων Πρασίνων.

Μιλήσαμε με υπηρεσιακά στελέχη και από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουμε και τη δική τους εμπλοκή στο θέμα. Η απάντηση φυσικά μία και γνωστή, «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα».

Ο μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Παναγιώτης Πιττός, τόνισε: «Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και άρα δεν έχουμε λόγο να επέμβουμε. Σίγουρα όμως είναι μια πινακίδα που προσβάλλει την αισθητική της περιοχής και θα ωφελούσε και την ίδια την επιχείρηση αν ήταν πιο όμορφη και πιο διακριτική.»

Ο αρχιτέκτονας και μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Στρατής Φραντζέσκος επεσήμανε: «Η επιχείρηση πήρε μια άδεια για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για την οποία γνωμοδότησε και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, αλλά αυτή η άδεια αφορά επισκευές σε παράθυρα, πόρτες και στη στέγη, χωρίς να προβλέπει τοποθέτηση πινακίδας και μάλιστα τόσο μεγάλης.»

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα, τόνισε: «Η υπηρεσία ελέγχει άμεσες ή έμμεσες βλάβες σε διατηρητέα κτήρια. Το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι διατηρητέο και δε μας έχει γίνει κάποια καταγγελία.»

Μοιράσου το άρθρο!