Περιβάλλον

25/11/2013 - 21:03

Κάντε κάτι! Ανυπόφορη η δυσοσμία στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">ΥΠΟΜΝΗΜΑ Κατοίκων και Επιχειρηματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου Υπόψη κ. Μαρινάτου Σωτήρη, Πρόεδρου
2. ΤοΔιοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Υπόψη κ. Μουζάλα Βασιλείου, Προέδρου

Θέμα: Αμεση δρομολόγηση ουσιαστικών και οριστικών έργων για την εξάλειψη της δυσοσμίας και της παράνομης απόρριψης αστικών λυμάτων στην περιοχή Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης
    Όπως έχουμε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και, κατά κύριο λόγο, υποχρέωση τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Ελληνική Εθνική νομοθεσία, και έχοντας, επίσης, έννομο συμφέρον σχετικά, θέτουμε υπόψη σας τα εξής, τα οποία, επί σειρά ετών, κατά παράβαση των υποχρεώσεών σας, ως εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων αλλά και ατομικά, έχετε πλήρως αγνοήσει, εκθέτοντας τόσο εμάς όσο και εσάς ατομικά, σε αξιόποινες αλλά και ζημιογόνες για όλους παραβάσεις και παραλείψεις.
    Ως κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης και ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναψυχής της ίδιας περιοχής, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε επιπλέον καθυστέρηση, αδράνεια και αδιαφορία για την υποβάθμιση των επιχειρήσεών μας και της ζωής μας από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόρριψη αστικών λυμάτων στον Μακρύ Γιαλό και από τις δύο πλευρές της Μαρίνας που η κατασκευή της κόστισε ανυπολόγιστα στους φορολογούμενους και «εγκαινιάσθηκε» πολλές φορές από Πρωθυπουργούς και Υπουργούς!
    Με ευθύνη συγκεκριμένων αρμοδίων, τα έργα Δικτύων Υδρευσης-αποχέτευσης και διοχέτευσης των λυμμάτων στις δαπανηρότατες εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού, έχουν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια, εγκαταλείποντας περιοχές όπως αυτή του Μακρύ Γιαλού στην ανθυγιεινή και δύσοσμη τύχη τους.
    Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας στις 22-4-2010 και 9-6-2012 (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ), οι αιτίες της προαναφερόμενης απαράδεκτης και παράνομης διάθεσης λυμμάτων, είναι η βαρειά αμέλεια για την καθυστέρηση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή Χαλίκων, στη οδό Οικονόμου Τάξη, Καραπαναγιώτη, Σκαμανδρίου, Βοστάνη κλπ, καθώς και η πλημμελής λειτουργία του απαρχαιωμένου και αναποτελεσματικού Βιολογικού καθαρισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
    Θεωρούμε στοιχειώδες ανθρώπινο δικαιώμά μας αλλά και νομική υποχρέωσή μας, να μην ανεχθούμε άλλο την επικίνδυνη και θλιβερή αυτή κατάσταση. Ζητούμε άμεση ενημέρωση για όποιες τυχόν ουσιαστικές ενέργειες για οριστικές λύσεις (με τα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα) διότι με δικαιολογίες και κάποια…αποσμητικά μέτρα, διαιωνίζεται το τεράστιο αυτό πρόβλημα, κατ’αντίθεση προς τις διατάξεις τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής Εθνικής νομοθεσίας.)
    Επισημαίνουμε εντόνως, ότι η νομοθεσία, (βλ. ιδίως άρθρο 7 Ν. 4042/2012 και αρθρ. 28 Ν. 1650/1986), επισύρει συνέπειες και, σε ατομικό επίπεδο των αρμοδίων, ποινικές ευθύνες για την παράλειψη λήψης μέτρων και για την παράλειψη της εκτέλεσης ενεργειών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι το παρόν Υπόμνημά μας αποτελεί την έναρξη από εμάς κάθε πρόσφορης για την επίλυση του προβλήματος διαδικασίας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και ατομικά.
Ορίζουμε ως Πληρεξούσιο και εκπρόσωπό μας για την υποβολή του υπομνήματος, τον Δημήτριο Μιχ. Γεωργόπουλο, Δικηγόρο Αθηνών, οδός Κόνιαρη 45 Αθήνα 11471.

Μοιράσου το άρθρο!