Περιβάλλον

29/11/2016 - 13:47

Καταστροφές... απολογισμός από την έντονη βροχόπτωση στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι.Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος των καταστροφών που υπήρξαν σχεδόν σε ολόκληρο το νησί, ενώ η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού δέχθηκε συνολικά 75 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ο αριθμός των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν -και ενώ ακόμα συνεχίζονται- δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που υπήρξαν σχεδόν σε ολόκληρο το νησί, με την καταιγίδα να είναι έντονη ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 28 αντλήσεις υδάτων σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, πέντε απεγκλωβισμοί ατόμων στην περιοχή του Ποδαρά, πέντε μεταφορές ατόμων που κινδύνευαν σε ασφαλές σημείο στην Καλλονή και από μια στη Σκάλα Καλλονής και στο Πέραμα.

Επίσης, υπήρξε ένας απεγκλωβισμός ατόμου από αυτοκίνητο που κινδύνευε στην περιοχή της Άγρας. Τέλος, υπήρξε παροχή βοήθειας σε τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Πεδής Μανταμάδου που είχαν ακινητοποιηθεί.


Καταρρακτώδεις βροχές ως τα ξημερώματα
Σε επτά ώρες, και έως τις 3 σήμερα τα ξημερώματα, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Μυτιλήνη, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν, να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής που ας σημειωθεί ότι παρέμενε έως τις 10 το πρωί πλημμυρισμένη. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Μυτιλήνη. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους και αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Επίσης στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.


Κλειστός είναι ο κεντρικός δρόμος Άγρας - Μεσότοπου ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή. Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στον άξονα της ανατολικής Μυτιλήνης Θερμή - Μανταμάδος.


Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Μυτιλήνης. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των παραπάνω περιοχών.
Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία του δήμου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.

 

φωτο από Καλλονή και Μεσότοπο

Μοιράσου το άρθρο!