Περιβάλλον

31/03/2014 - 18:22

Καταστροφές σε παλιά βρύση του 1815 στην Κουρνέλα Πλωμαρίου

Σ

τον οικισμό Κουρνέλας Πλωμαρίου υπάρχει μια πολύ παλιά βρύση με γούρνες, σε δημόσιο χώρο. Μαρτυρίες Παλιών κατοίκων μιλάνε για επιγραφή με έτος ανακατασκευής το 1815.

Ιδιώτης- εταιρία που έχει ελαιόκτημα με σαφή όρια όπισθεν της βρύσης σε εργασίες που έκανε στις 27/3/2014 (δρόμο για να μπει στο κτήμα του) με μπουλντόζα ακριβώς στα θεμέλια της βρύσης με αποτέλεσμα τη καταστροφή του παλιού πλακόστρωτου (πατωμένη) που οδηγούσε στη βρύση, ζημίες στη μια από τις δυο γούρνες καθώς και στη γωνία της πεζούλας με μια αρχαία ελιά που βρίσκεται στο δημόσιο χώρο γύρω από την εν λόγω βρύση.
Στην παρέμβαση των κατοίκων για το σταμάτημα των καταστροφών η αστυνομία απάντησε με τηλεφωνήματα για μη παρακώληση έργου, ο δε εκπρόσωπος- μεσίτης της εταιρίας εμφανίστηκε προκλητικός μετά το πέρας των εργασιών και ανακοίνωσε αγωγές κατά κατοίκων και άλλων απειλών, καθώς όπως λέει αυτοί που εκπροσωπεί είναι μεγάλοι και τρανοί!

Επίσης αλλαγή καθεστώτος ιδιοκτησιακού αφού πλέον τους ανήκει η παλαιά βρύση και ο δημόσιος χώρος γύρω από αυτήν!

Ακόμα ότι τους ανήκει η πηγή που τροφοδοτεί την βρύση και σε διάστημα 2 ημερών θα γίνει και γεώτρηση!!

Και όλα αυτά παρόλο που οι κάτοικοι είχαν ενημερώσει τον αντιδήμαρχο κ. Γυμνάκο και το περιφερειακό σύμβουλο κ.Πατερέλη(τους πλέον αρμόδιους καθώς πρόκειται για τους κορυφαίους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στο Πλωμάρι), μια εβδομάδα πριν,και προεργασίες που είχαν γίνει, όπως μια ράμπα από μπάζα πάνω στη παραδοσιακή πατωμένη πριν καταστραφεί, μέχρι τη μέση της πλατείας καθώς και μπάζωμα ρέματος.

Ο αντιδήμαρχος ήρθε την επομένη των καταστροφών παρουσία άνω των 10 ατόμων (κατοίκων και φίλων της Κουρνέλας) και διαπιστώνοντας τις ζημιές, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην αστυνομία για καταγγελία ώστε να σταματήσουν οι περαιτέρω εργασίες και να αναλάβει η νομική υπηρεσία του δήμου καθώς και ότι θα καλεστεί συζήτηση για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό της πηγής. Επειδή το θέμα δεν είναι τόσο γελοίο όσο φαίνεται, ούτε όσο γελοίος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ζητάμε την συμπαράσταση και στήριξη των ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα καθώς και όλων των ευαισθητοποιημένων για αυτά τα θέματα πολιτών.

Ζητάμε την προάσπιση του δημοσίου χώρου, τη μη επέμβαση κατά οποιαδήποτε τρόπο, χωρίς την παρουσία ειδικού, στη παλιά βρύση που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας,τη συνέχιση της κοινοχρησίας του νερού. Επίσης σεβασμό στο περιβάλλον και στη πολιτιστική φυσιογνωμία του χωριού.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Κάτοικοι και Φίλοι της Κουρνέλας.

 

(φωτογραφίες 1και 2 μετά την καταστροφή, 3 και 4 πριν την καταστροφή , 5 και 6 το ρέμα)

Μοιράσου το άρθρο!