Περιβάλλον

11/10/2011 - 14:16

Με επιτυχία οι πειραματικές παρεμβάσεις Φυσικής Καλλιέργειας στη Λέσβο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι δύο πειραματικές παρεμβάσεις Φυσικής Καλλιέργειας σε δύο δημοτικές εκτάσεις που παραχώρησε ο Δήμος Λέσβου. Συγκεκριμένα:

  • τη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το απόγευμα έγινε με ενεργή συμμετοχή δεκάδων  εθελοντών, η ρίψη σβώλων από αργιλόχωμα και σπόρους λαχανικών, σε περιφραγμένη περιοχή στο Κάστρο Μυτιλήνης απέναντι από τη περιοχή Φυκιότρυπα, με σκοπό τη δημιουργία ενός αστικού δημοτικού λαχανόηκηπου Παράλληλα έγινε σχετικό σεμινάριο φυσικής καλλιέργειας από τον υπεύθυνο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας κ. Παναγιώτη Μανίκη.
  • Το Σάββατο 8  Οκτωβρίου το πρωί έγινε η ρίψη σβώλων από αργιλόχωμα και σπόρους θάμνων και δένδρων,  με τη συμμετοχή εθελοντών και μαθητών σχολείων της περιοχής, μιας έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων στη περιοχή Ν. Κυδωνιών και συγκεκριμένα μεταξύ του αποκαταστημένου ΧΑΔΑ, του γηπέδου και του κοιμητηρίου, με σκοπό την αναδάσωση της περιοχής. Σημειωτέον ότι δεν έγινε καμμία επεξεργασία ή καθαρισμός του εδάφους ούτε πότισμα.

Είχε προηγηθεί η περίφραξη των παραπάνω περιοχών από προσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού από Aeolistas, Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου & Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου τις εθελοντικές οργανώσεις Aeolistas, το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου και το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου και η προετοιμασία των ειδικών σβώλων στο Φυτώριο της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου στα Βασιλικά Πολιχνίτου. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στο σχετικό βιωματικό  σεμινάριο, μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία Ν. Κυδωνιών, Παμφίλων Θερμής, ΚΠΕ Ασωμάτου.προσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού από Aeolistas, Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου & Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβουπροσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού από Aeolistas, Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου & Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβουπροσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού από Aeolistas, Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου & Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβουπροσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού από Aeolistas, Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου & Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών ΛέσβουοργανώσειςAAA

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για πιλοτικές δράσεις το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων AGRISLES και FORCLIMADAPT που διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και αφορούν αντίστοιχα στη προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, και στην προστασία των δασικών περιοχών από τις επιπτώσεις του φαινομένου  της κλιματικής αλλαγής.

Για την επιτυχή διοργάνωση, χρειάστηκε η άψογη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών (του Περιφερειακού Ταμείου, της Δημοτικής Αρχής Λέσβου, της Διεύθυνση Δασών Λέσβου, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Κυδωνιών, των τριών Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων) και βέβαια χάρις τη προσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού καθώς και πολιτών του νησιού. Σημειωτέον ότι το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας από την Έδεσσα http://www.naturalfarming.eu προσέφερε αφιλοκερδώς τη τεχνογνωσία και εφαρμογή ενώ εκτός του κ. Παναγιώτη Μανίκη, συμμετείχαν στις εργασίες εθελοντές του Κέντρου από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Χιλή.

 

Για τυχόν διευκρινίσεις ή επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, κ. Στράτος Βουγιούκαςτηλ 22510-47370  ή 37737, e-mail: ptaba@otenet.gr

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής δήλωσε για τις δράσεις αυτές:

«Πρόκειται για δύο καινοτόμες παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που ανοίγουν νέους δρόμους στη διαχείριση των γεωργικών μας καλλιεργειών. Για όσο καιρό χρειαστεί θα υπάρχει εκ μέρους της Περιφέρειας, μία στενή παρακολούθηση και φροντίδα αυτών των εφαρμογών, πάντα σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν άμεσα και τους ενεργούς πολίτες, για ένα ήπιο μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης, που σέβεται τη φύση και που δημιουργεί νησίδες αλληλεγγύης και συνεργασίας.».

Μοιράσου το άρθρο!