Περιβάλλον

24/07/2012 - 13:58

Μετά τον Οκτώβρη η διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμό του Βορείου Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε χθες  23/07/2012 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στη Μυτιλήνη -έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας και υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαου Μάρκου- σύσκεψη και συνάντηση γνωριμίας για το Χωροταξικό Σχεδιασμό του Βορείου Αιγαίου.

 

Συμμετείχαν οι μελετητές της «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Β. Αιγαίου», που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης (σύμφωνα με το Ν. 2742/99), ενώ παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι κ.κ. Κανελλοπούλου και Γουργιώτης.

Στη σύσκεψη την οποία παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολία Λύκου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Βατός, οι Γενικές Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης και τονίστηκε η αναγκαιότητα αναθεώρησης του ισχύοντος από το 2003 χωροταξικού σχεδίου, ώστε το νέο περιφερειακό σχέδιο να απαντά στις νέες αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών μας και στις κατευθύνσεις των Περιφερειακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν άμεσα δύο ακόμη αντίστοιχες συσκέψεις, μία στη Χίο και μία στη Σάμο, προκειμένου να αξιολογηθεί ακριβέστερα ο χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ πρόθεση της Περιφέρειας είναι να συσταθούν άμεσα για να εργαστούν επί του θέματος, ομάδες εργασίες που θα καταγράψουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Υπολογίζεται ότι μετά τον Οκτώβριο, με την προκαταρκτική μελέτη η Περιφέρεια θα ξεκινήσει την ευρεία διαβούλευση φορέων των τοπικών κοινωνιών, ούτως ώστε η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού να συμπεριλάβει τις αναπτυξιακές επιδιώξεις που είναι ζωτικές για το μέλλον των νησιών μας. 

 

Μοιράσου το άρθρο!