Περιβάλλον

07/10/2013 - 11:12

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2013

Μ

ε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2013. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Περιβαλλοντικό Εργαστήρι με θέμα τα θαλασσοπούλια και παρατήρηση πουλιών στους υγροτόπους της εκβολής Τσικνιά και Αλυκών Καλλονής.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενήλικες, γονείς και μικρά παιδιά. Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός (κυάλια και τηλεσκόπιο) του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και τηλεσκόπιο και οδηγοί αναγνώρισης πεδίου που παραχωρήθηκαν από το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παρατηρήθηκαν πάνω από 20 διαφορετικά είδη υγροτοπικών πουλιών, όπως φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, μαυροπελαργοί, αργυροπελεκάνοι, κορμοράνοι, πρασινοκέφαλες πάπιες, κοκκινοσκελίδες, μαυρότρυγγες, πρασινοσκελίδες κ.ά. Επίσης μια αετογερακίνα και ένα σαΐνι.
Η παρατήρηση όλων αυτών των ειδών ήταν δυνατή καθώς αυτήν την εποχή πολλά είδη πουλιών βρίσκονται σε μετακίνηση με την έλευση του χειμώνα στην Ευρώπη. Έτσι στην Αλυκή Καλλονής μπορέσαμε, εκτός από τα πουλιά που είναι παρόντα όλο το χρόνο (φοινικόπτερα και αβοκέτες) επίσης να παρατηρήσουμε κάποια που βρέθηκαν εδώ σταματώντας το ταξίδι τους ή ήρθαν για να περάσουν εδώ το χειμώνα όπως τα διάφορα είδη τσικνιάδων και πελαργών.
Σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών της Ορνιθολογικής, όπως και των ερασιτεχνών φωτογράφων φύσης του νησιού μας και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και για τη νέα περίοδο, ενώ με τη φροντίδα της έχουν τυπωθεί και διάφορα έντυπα για την προβολή του Κέντρου.
 

Μοιράσου το άρθρο!