Περιβάλλον

23/09/2011 - 11:33

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες/αφισοκόλληση στο Δήμο Λέσβου

 Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λέσβου και τους αντιδημάρχους κκ Βατό κα Κουνιαρέλλης απέστειλε ο Συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, επισημαίνοντας το πρόβλημα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και διαφημίσεων στο νησί μας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσες αφίσες βρίσκονται σε νησίδες ασφαλείας, σε ανισόπεδες διαβάσεις και σε ταράτσες κτιρίων είναι παράνομες. Το καθεστώς της υπαίθριας διαφήμισης ρυθμίζεται από ειδική νομοθεσία, ιδίως δε από το νόμο 2946/2001, όπως ερμηνεύεται και από την πλούσια νομολογία των δικαστηρίων.

Παράνομες είναι όλες οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε θέση που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους οδηγούς ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία. Ιδίως απαγορεύεται η τοποθέτηση ή εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων σε τέτοιες θέσεις, ώστε να παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης ή φωτεινών σηματοδοτών ή να δημιουργείται σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσματικές ή να προκαλέσει χαμηλή ορατότητα στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσουν την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά. Πέρα από αυτό σημαντική είναι η αισθητική ρύπανση που δημιουργείται από την τοποθέτηση πινακίδων στην πόλη της Μυτιλήνης και στην λεσβιακή ύπαιθρο.

Μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα:

- Αναιρεί την αξία της ανθρώπινης ζωής αποτελώντας αιτία τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχώς απώλειας συνανθρώπων μας

-Υποβαθμίζει την καθημερινότητά μας εμποδίζοντας την εύκολη και απρόσκοπτη προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων

- Πληγώνει την ευαισθησία μας όσον αφορά στην από κοινού δημιουργία ενός καλαίσθητου και αρμονικού δημόσιου χώρου

- Εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολύ συγκεκριμένων διαφημιστικών εταιρειών που συχνά χρησιμοποιούν τη διαφήμιση ως μέσο εξαγοράς συνειδήσεων

Στο νησί μας υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από πολλούς πολίτες για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα για την παράνομη αφισοκόληση εκδηλώσεων, όπου πολλές ημέρες μετά το πέρας τους, εξακολουθούν να κρέμονται στις κολόνες των δρόμων χωρίς κανένας αν ενδιαφερθεί για την απομάκρυνση τους.

Ως πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα επισημαίνουμε την αφισοκόλληση της θεατρικής παράστασης «Συμβολαιογράφος», όπου οι αφίσες της ακόμα κρέμονται στους στύλους της εισόδου τη πόλης της Μυτιλήνης από το αεροδρόμιο αλλά και επί της νησίδας στην περιοχής της Μαρίνας, όπου εκτός από την αισθητική ρύπανση της εικόνας της πόλης μας είναι και επικίνδυνες για τους διερχόμενους οδηγούς. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δήμος Λέσβου εμφανίζεται και ως συνδιοργανωτής!!!!

---------------------

Σημείωση Lesvosnews

Ακόμη και σήμερα ο Δήμος Λέσβου διαφημίζει την παράσταση στην ιστοσελίδα του.

Οι βαρυσήμαντες δηλώσεις ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα έχου ξεχαστεί !!!

Ας μας πει ο Δήμος Λέσβου αν έχει επιβάλει πρόστιμο στην "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ"

Μοιράσου το άρθρο!