Περιβάλλον

27/09/2010 - 19:43

Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εστία της Περιοχής Natura των Αλυκών Καλλονής

Προς : Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Αξιότιμοι κύριοι:

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιοχή Natura 2000 από την το έργο «36η Εθνική οδός - Βελτίωση κατά τμήματα από διακλάδωση Μόριας μέχρι Αρίσβη μήκους 5,7 km»

Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την βλάβη που προκαλείται στους υγροτόπους από τα έργα αυτά μέσα στην περιοχή Natura. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε δύο βασικά ζητήματα.

Α. Στη περιοχή των Αλυκών Καλλονής η εργολήπτρια εταιρία έχει προχωρήσει στην δημιουργία ενός τοιχίου αντιστήριξης. Το τοιχίο είναι ύψους περίπου 1,5 μέτρων και εκτείνεται σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων από τα δέντρα (αρμυρίκια) που υπάρχουν στην περιοχή. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το συγκεκριμένο τοιχίο είναι τέσσερα. Αφενός μεν η άμεση γειτνίαση του με τα αρμυρίκια θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση τους (ήδη 5 από αυτά έχουν ξεραθεί ενώ όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες που σας στέλνουμε οι ρίζες των δέντρων φτάνουν μέχρι το τοιχίο) αφετέρου δε όπως παρατηρείτε και οι ίδιοι δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο παρατηρητήριο ενώ υπάρχει υψομετρική διαφορά από το δρόμο προς το παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας. Η θέα από το παρατηρητήριο προς τον δρόμο είναι αποκρουστική και φοβούμαστε ότι εάν επιχειρηθεί να γίνει διαμόρφωση ως προς το ανάγλυφο της περιοχής με τη δημιουργία ενός ομαλού πρανούς (όπως υποχρεώνεται η εργολήπτρια εταιρία από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων) θα απαιτείται η περαιτέρω κατάληψη περιοχής Natura με επέκταση του έργου προς τα νότια. Φοβόμαστε ότι όλα αυτά έχουν γίνει γιατί αφενός μεν έγινε ανύψωση του δρόμου περισσότερο από 1 μέτρο (με σκοπό την αύξηση των χωματουργικών εργασιών και του κόστους???) και αφετέρου δε εξαντλήθηκε κάθε μέτρο κατάληψης έκτασης στην περιοχή Natura νότια του δρόμου για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των ιδιοκτησιών στα βόρεια του δρόμου. Εάν τελευταίο πρόβλημα είναι η απρόσκοπτη κυκλοφορία των υδάτων που εμποδίζεται από την παρουσία αυτού του τοιχίου. Έχουν μεν κατασκευαστεί υδραγωγοί για τη διοχέτευση των υδάτων αλλά είναι δεδομένο ότι με τη μέθοδο αυτή θα αλλάξει η οικολογική εικόνα της περιοχής ενώ αμφισβητείται και το κατά πόσο η τεχνητή διοχέτευση των υδάτων θα ικανοποιήσει την περιοχή βόρεια του δρόμου, όπου τοπικά φοβόμαστε ότι μπορεί να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Το έργο θα μπορούσε να γίνει χωρίς την κατασκευή αυτού του τοιχίου και η σκοπιμότητα της παρουσίας τους μας προβληματίζει.

Β. Ένα πρόσθετο ζήτημα που υπάρχει είναι ότι στο τέλος της τάφρου των Αλυκών, λίγο μετά την διασταύρωση του δρόμου με Αγ. Παρασκευή με λύπη μας βλέπουμε ότι τα χαρακτηριστικά «πασαλάκια οδοποιίας» να επεκτείνονται μέσα στον υγρότοπο σε βάθος περισσότερο των 15 μέτρων. Σας επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει υψηλή οικολογική αξία καθώς σχηματίζονται λίμνες γλυκού νερού από τις απορροές ανάντη του δρόμου και για αυτό το λόγο αποτελεί πλούσιο καταφύγιο για τα πουλιά ιδιαίτερα για αβοκέτες και καλαμοκανάδες. Η σπουδαιότητα του σημείο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι λίγα μέτρα παρακάτω σχεδιάζεται στην προσεχή περίοδο η δημιουργία παρατηρητηρίου ορνιθοπανίδας για την εξυπηρέτηση των πολλών επισκεπτών. Θα κάνουμε το παρατηρητήριο για να βλέπουν οι επισκέπτες τα αυτοκίνητα σε απόσταση αναπνοής?

Πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί τεχνική λύση για τη λειτουργία της ΕΟ με την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον και προς αυτό έστω και την τελευταία στιγμή ζητάμε την παρέμβαση σας.

Μοιράσου το άρθρο!