Περιβάλλον

17/07/2015 - 14:19

Πεζοδρόμηση Ερμού - Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ό

πως έχει δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, έχουν ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, όλες οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η ακριβής εφαρμογή των αποφάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, που αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ερμού (απόφαση Δ/Κ Μυτιλήνης 160 / 2014) και οι οποίες την καθιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της “ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ”.  

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου και οι κυκλοφορικές ρυθμίσεις επί της Ερμού, πρέπει να γίνουν απόλυτα κατανοητές και να εφαρμόζονται με ευλάβεια από όλους τους κατοίκους και του επισκέπτες, παρατίθενται προς υπενθύμιση οι ήδη εφαρμοζόμενες αποφάσεις:

  1. Από την Επάνω Σκάλα (καφενεία “Ερμής” και “Κάστρο”) μέχρι το Γενί Τζαμί, επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων όλο το εικοσιτετράωρο.
  2. Από το Γενί Τζαμί μέχρι το σημείο τομής Ερμού με Αγίου Θεράποντος,  απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων όλο το εικοσιτετράωρο. Κατ’ εξαίρεση, για τις ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά,  επιτρέπεται η διέλευση μόνο των οχημάτων των περιοίκων και των καταστηματαρχών της Ερμού, που διαθέτουν ειδική κάρτα διέλευσης. Η ειδική κάρτα διέλευσης θα διατίθεται αποκλειστικά από το Δήμο Λέσβου και θα αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που θα αιτείται ο κάθε δικαιούχος.  
  3. Από τη Μητροπόλεως έως την οδό Περγάμου, επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων για όλο το εικοσιτετράωρο.
  4. Από το σημείο τομής της Ερμού με την Αγίου Θεράποντος μέχρι τα Κεντρικά Λύκεια, επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων για όλο το εικοσιτετράωρο.
  5. Η τροφοδοσία των καταστημάτων μέσω οχημάτων σε όλη την Ερμού, επιτρέπεται να πραγματοποιείται από τις 7 π.μ. έως 10 π.μ.
  6. Για όλα τα παραπάνω οχήματα που επιτρέπεται να κινούνται στην Ερμού (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση), απαγορεύεται η στάθμευση για όλο το εικοσιτετράωρο. Επιτρέπεται μόνο η ολιγόλεπτη στάση των οχημάτων των καταστηματαρχών, μόνο για λόγους τροφοδοσίας.
  7. Να ενημερωθεί η Τροχαία εγγράφως και να ζητηθεί η αστυνόμευση της Ερμού όλο το εικοσιτετράωρο, για την τήρηση των παραπάνω. Τις ώρες που η αγορά είναι ανοιχτή, να ζητηθεί η αστυνόμευση να πραγματοποιείται με πεζές περιπολίες και τις ώρες που η αγορά είναι κλειστή, να πραγματοποιείται με συχνές διελεύσεις περιπολικών (δίτροχων και αυτοκινήτων).  

 

Παρά το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί οι κατάλληλες πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ρυθμίζουν τα παραπάνω, ενώ έχουν διατεθεί και οι ειδικές κάρτες διέλευσης στους δημότες που τις δικαιούνται (βάσει των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί), δυστυχώς οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές από όλους.

Έχει παρατηρηθεί και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, η συστηματική καταστρατήγηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από οχήματα όλων των τύπων, τα οποία διέρχονται από την Ερμού ανεξέλεγκτα, πολλές φορές δε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, γεγονός που εκτός όλων των άλλων, εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών. Επιπλέον, το παράνομο παρκάρισμα τόσο επί του πλακόστρωτου οδοστρώματος, όσο και πάνω στα παράλληλα πεζοδρόμια, έχει γίνει ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, καθεστώς.

Ενημερώνουμε τους πολίτες, ότι προκειμένου να εφαρμοστούν οι παραπάνω – μόνες νόμιμες – αποφάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πεζών και η ευταξία στον πιο σημαντικό τουριστικό πεζόδρομο της πόλης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η πλήρης επιτήρηση της Ερμού, με την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.     

 

Ο Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης,                                       Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

 

    Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                             Γιώργος Καρίνος

Μοιράσου το άρθρο!