Περιβάλλον

10/04/2014 - 14:46

Πρώτη Κυριακάτικη εξόρμηση σε έναν υγρότοπο…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρμηση στο Έλος Ντίπι – Λάρσος που έγινε στα πλαίσια των δράσεων «Μία Κυριακή Κάθε Μήνα» και διοργανώθηκε από το Δίκτυο παρακολούθησης νησιώτικων υγρότοπων του WWF Ελλάς. Όσοι παραβρέθηκαν στην Κυριακάτικη εξόρμηση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυτά που απαντώνται σε έναν υγρότοπο, μέσα από τα μάτια του Μάκη Αξιώτη και βέβαια να μάθουν για την αξία αυτών των πολύ σημαντικών και ευάλωτων οικοσυστημάτων.

Το Έλος Ντίπι-Λάρσος ήταν το ιδανικότερο μέρος για αυτήν την πρώτη εξόρμηση μιας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Λέσβου και περιλαμβάνει έναν καλαμιώνα, μοναδικό σε έκταση για τα δεδομένα των νησιών του Αιγαίου. Λόγω της θέσης του και των χαρακτηριστικών του αποτελεί σημαντικός πόλος έλξης για πολλά είδη πουλιών ενώ στην περιοχή έχει αναφερθεί και βίδρα.
Παρά το κρύο και το δυνατό αέρα, τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά και υπήρχε η έντονη παρότρυνση τέτοιες δράσεις να γίνονται σε τακτικό επίπεδο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν, συμμετείχαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εξόρμησης και ειδικά τον κ. Αξιώτη για την όμορφη ξενάγηση στον κόσμο των φυτών.

Η δράση «Μια Κυριακή κάθε Μήνα» θα πραγματοποιείται τους επόμενους τρεις μήνες και όλοι οι κάτοικοι της Λέσβου θα μπορούν να επισκεφτούν σημαντικούς υγρότοπους του νησιού και να γνωρίσουν τις ομορφιές τους. Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στον Ποταμό Τσικνία στις 27 Απρίλη όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διάφορα είδη λιβελούλων και να μάθουν πώς συνδέονται αυτά τα μαγικά πλάσματα με τα άλλα ζώα των υγρότοπων αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο!

Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης και Λέσβου υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-ColaHellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Στόχος του «Δικτυού εθελοντών» είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των νησιώτικων υγρότοπων και η αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισής τους. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την προστασία των υγρότοπων.   

Μοιράσου το άρθρο!