Περιβάλλον

13/06/2012 - 13:58

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές συναντήσεις από τη Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό.

Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο για την ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Ερεσό Κυριακή 10 Ιουνίου


Την Κυριακή 10 Ιουνίου η "Πρωτοβουλία κατοίκων Ερεσού για το Ενεργειακό" διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την σχεδιαζόμενη επένδυση της πολυεθνικής Iberdrola-Rokas στο δυτικό κομμάτι της Λέσβου.

Έγινε παρουσίαση της σχεδιαζόμενης επένδυσης, των ειδικών προβλημάτων που προκύπτουν από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και των γενικότερων προβλημάτων που δημιουργεί η εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών σε μικρά νησιώτικα συστήματα.

Στη συνέχεια της συζήτησης προέκυψαν τα εξής θέματα.

α. Οι κάτοικοι της Ερεσού δεν ήταν καθόλου ενημερωμένοι ούτε για το μέγεθος της επένδυσης ούτε για την περίοδο διαβούλευσης που έχει λήξει ήδη από τις 25 Μαίου. Διαπίστωσαν ότι και να ήθελαν, νομότυπα πλέον, δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν.

β. Θίχτηκε αρκετά το θέμα του ιδιοκτησιακού, όπου, όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του μνημονίου 2, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κτημάτων καλούνται να αποδείξουν ότι τα κτήματα τους ανήκουν, με ισχυρούς τίτλους. Διαφορετικά τα κτήματα θεωρούνται δημόσια γη και δίνονται στην εταιρία έναντι μισθώματος, για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, των σταθμών μετατροπής και των υποσταθμών. Ο ιδιώτης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διεκδικήσει τη γη του από το κράτος, στα δικαστήρια, με μακρόχρονες διαδικασίες.

γ. Υπήρξαν μεγάλες ανησυχίες σε θέματα υγείας σε σχέση με την μεγάλη ισχύ των ανεμογεννητριών και την σχεδιαζόμενη τοποθέτηση τους κοντά σε οικισμούς.

δ. Τονίστηκε η ανάγκη για παραπάνω πληροφόρηση σε σχέση με την σχεδιαζόμενη επένδυση και ενεργοποίηση περισσότερου κόσμου που μένει στην περιοχή. Κατόπιν ορίστηκε νέα συνάντηση της πρωτοβουλίας κατοίκων Ερεσού.

Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο
protovoulia.ape.lesvos@gmail.com

Μοιράσου το άρθρο!