Περιβάλλον

08/06/2012 - 13:09

Συζήτηση στην Άγρα για τα αιολικά πάρκα

Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο για την ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Άγρα

Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην Άγρα ανοιχτή συζήτηση με θέμα την επικείμενη κατασκευή αιολικών πάρκων στη Λέσβο από την πολυεθνική Iberdrola-Rokas. Στη συζήτηση συμμετείχαν κάτοικοι από την Άγρα, καθώς και από άλλους οικισμούς της Λέσβου, όπως Παράκοιλα, Μεσότοπο, Ερεσό και Μυτιλήνη. Επιπλέον, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν και μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ερεσού για το Ενεργειακό.

Η συζήτηση άνοιξε με ενημέρωση για τις διάφορες διαστάσεις του προτεινόμενου έργου από την Πρωτοβουλία Μυτιλήνης. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία εκτέθηκαν όλες οι απόψεις των παρευρισκομένων. Τέλος, προβλήθηκε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για μια αντίστοιχη επένδυση που πραγματοποιήθηκε στο Αποπηγάδι της Κρήτης.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός που αφορούσε τόσο τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, όσο και για το ζήτημα των ιδιοκτησιών που τίθεται από το εν λόγω έργο. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις στον τόπο, όπως, για παράδειγμα, μέσω της μείωσης του τουρισμού, αλλά και οι επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι η χώρα κατακλύζεται αυτήν τη στιγμή από αντίστοιχες "αναπτυξιακές" προτάσεις.

Συνοπτικά, σε σχέση με την υγεία, αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τους παραγόμενους θορύβους των ανεμογεννητριών, αλλά κυρίως με τους παραγόμενους υπόηχους. Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό, ελλείψει κτηματολογίου, οι φερόμενοι έως σήμερα ως ιδιοκτήτες μπλέκουν σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις σε μια προσπάθεια να αποδείξουν εκ νέου ότι όντως είναι ιδιοκτήτες. Η πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας και τα νομικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν επιβεβαιώθηκαν και από την εμπειρία του Αποπηγαδιού Κρήτης.

Ως Πρωτοβουλία πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο, συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και ανάπτυξης διαλόγου για το εν λόγω ζήτημα, θεωρώντας ότι μας αφορά όλους.

Καλούμε τον κόσμο της Λέσβου να συμμετέχει στην ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ερεσού για το Ενεργειακό.

Η συζήτηση θα γίνει την Κυριακή, 10 Ιουνίου, 19:30, στην Πλατεία Ερεσού στις 7:30μ.μ.

Μοιράσου το άρθρο!